TEST: Zyxel NBG6716 – På tide med 802.11ac?

Zyxels toppmodell testet.

Publisert Sist oppdatert

Det er i overkant av et år siden vi så de første ruterne med 802.11ac-støtte på markedet. Det er imidlertid først nå i senere tid at man også begynner å se 802.11ac-teknologien bli utbredt på bærbare pc-er, nettbrett og mobiltelefoner. Riktignok, fortsatt har mange av de nye produktene som kommer kun 802.11n-støtte.

Fra før har vi sett at en god 802.11ac-løsning kan gi opptil rundt tre ganger høyere hastighet enn en god 802.11n-løsning. For dem som i utgangspunktet ikke har en så god ruter kan gevinsten blir enda større. 802.11ac-ruterne som nå er på markedet vil også være bedre mot 802.11n-enheter enn det mange sitter med fra før – spesielt gjeldet det dem som benytter trådløsruter levert av bredbåndsleverandøren.

Et godt trådløst nettverk har blitt viktigere for mange. Vi har flere enheter som er tilkoblet nettet og som benyttes parallelt. I større grad ser man tjenester brukt som stiller høyere krav til det trådløse nettverket – for eksempel streaming av video og skylagringstjenester. Flere har også fått muligheten til raskere bredbånd gjennom fiberutbygging og moderniseringer gjort av kabelselskapene.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS214se: Overraskende kjapp NAS

Zyxels toppmodell

NBG6716 Simultaneous Dual-Band Wireless AC1750 HD Media Router – heretter bare kalt NBG6716 – er Zyxels toppmodell av trådløsrutere rettet mot hjemmebrukere, hjemmekontor og små bedrifter. Med en prislapp på cirka 1200 kroner går den i konkurranse med blant annet Asus RT-AC66U og D-Link DIR-868L.

NBG6716 støtter 802.11ac med hastighet på opptil 1,3 Gbps. Det vil imidlertid kreve at du har en klient med 3x3 MIMO-design, hvilket få foreløpig har. Det vanligste i bærbare pc-er er bruk av to antenner (2x2) som gir maksimalt 867 MHz. I mobiltelefoner vil maksimal teoretisk hastighet være 433 Mbps gjennom at kun én antenne – og da én datastream – benyttes.

Flere av pc-ene vi har fått inn til test i det siste er utstyrt med Intels Dual Band Wireless-AC 7260-kort, som i teorien skal kunne gi opptil 867 Mbps via 802.11ac.

Dette er imidlertid teoretiske tall. Men ytelse på over 400 Mbps har vi sett med enkelte bærbare i kombinasjon med en god ruter - og ikke så lang avstand. Med 802.11n har de aller beste under tilsvarende oppsett kunne levert opp mot 150 Mbps.

I tillegg til 802.11ac er det bakoverkompatiblitet med 802.11g og 802.11n. For 802.11n støttes både 2,4- og 5 GHz-båndet. For kablet nettverk har NBG6716 en fireports Gigabit Ethernet-svitsj.

Vi har brukt NBG6716 i praksis i rundt tre uker hjemme hos undertegnede, og da mot en ganske lang rekke av forskjellige mobiltelefoner, nettbrett og pc-er – både med 802.11n- og 802.11ac-støtte.

LES OGSÅ:

Slik tredoblet vi wlan-ytelsen

Ytelsen og rekkevidden for NBG6716 er ikke like god som det vi har opplevde med Asus RT-AC66U og D-Link DIR-868L. Dette ble ganske raskt merkbart for undertegnede, da familien begynte å klage over dekningen i utkanten av huset.

På noe kortere avstander ser vi også litt lavere 802.11ac-ytelse – for eksempel mot undertegndes hjemmekontor hvor den stasjonære pc-en har en 802.11ac-adapter med 3x3-støtte (altså 1,3 Gbps) kunne man med Asus RT-AC66U se ytelsestall på over 40 megabyte per sekund, mens man for Zyxel NBG6716 lå på i underkant av 30 megabyte per sekund. Dette på overføring av filer fra en rask NAS koblet direkte til ruteren via Gigabit Ethernet.

Heller ikke på 802.11n klarte ruteren hos oss å levere ytelse på linje med de beste ruterne vi har testet i dette segmentet.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link DIR-868L: God fra D-Link

Oppsett

Når det gjelder konfigurasjonen og funksjonaliteten ellers føler vi at Zyxel ikke er like «moderne» som en del av konkurrentene. I utgangspunktet ledes man gjennom et oppsett, men oppsett ut over dette føles mer gammeldags og med lite hjelp underveis.

Når det gjelder oppsettet opplevde vi også litt problemer, ettersom en innstilling som forhindret kommunikasjon mellom trådløse enheter var aktivert i utgangspunktet. Dette kan i en del tilfeller være en mekanisme som bør brukes, men kan samtidig være såpass sental for mange at det eventuelt bør være et av valgene i oppsettsveiledningen.

Det er to usb-porter på ruteren hvor lagringsmedier kan kobles til. Her kan man for eksempel koble til en ekstern harddisk og få enkel NAS-funksjonalitet gjennom at den deles i nettverket. Det er også muligheter for å sette opp ftp-tilgang til disken, samt aktivere medietjeneren som gir mulighet for å streame direkte til en rekke forskjellige enhter – som mobiltelefoner og smart-tv-er.

Ytelsen på filoverføringer til ekstern disk ligger på cirka 10 megabyte per sekund. Med andre ord ville det ikke vært hensiktsmessig med USB 3.0-porter. En del produsenter har også unngått å implementere USB 3.0-støtte på sine rutere med usb-funksjonalitet på grunn av interferensproblemer dette kan gi på 2,4 GHz-båndet, som kan resultere i lavere ytelse og rekkevidde.

Man kan merke seg at ruteren ellers har en fysisk knapp for å deaktivere det trådløse nettverket. Det er også en knapp for å slå av lysene på ruteren.

LES OGSÅ:

TEST: Apple Time Capsule: Praktisk kombinasjon

Konklusjon

Zyxel NBG6716 har for oss fungert «greit nok» i praksis. Ser vi den imidlertid opp i mot andre i samme prisklasse framstår den imidlertid ikke som et direkte godt kjøp. Av ruterne vi har testet i senere tid framstår Asus RT-AC66U og D-Link DIR-868L som bedre – både på wlan-egenskapene og på andre områder knyttet til funksjonalitet og oppsett. Hadde Zyxel redusert prisen en del, kunne den for så vidt vært et godt kjøp.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett