Datatilsynet mellomfornøyd med justis-svar

Har fått PRISM-svar fra Grete Faremo, men er fortsatt sulten på mer informasjon.

Publisert Sist oppdatert

Bjrøn Erik Thon sendte 20. august brev til Justisminister Grete Faremo med spørsmål om National Security Agency (NSA) og deres PRISM-monitoreringsprogram.

Nå har svaret kommet til Thon. Faremo skriver til han at hun har vært i møte med det amerikanske justisdepartementet og det amerikanske utenriksdepartementet.

Hensikten med møtet var blant annet å avklare fakta og diskutere dilemmaer mellom sikkerhet og spersonvern. Amerikanerne redegjorde på møtet for overvåkningsprogrammene som er etablert med bakgrunn i Pariot Act og den såkalte FISA-loven, samt hvilken funksjon FISA-domstolen har, forklarer Datatilsynet i en pressemelding.

Faremo forteller at hennes departement fortsatt vil ha kontakt med amerikanske myndigheter i saken, og Datatilsynet er velkommen til justisdepartementet for å spille inn spørsmål norske myndigheter kan ta med til amerikas forente stater.

Thon er imidlertid sulten på litt mer kjøtt på beinet.

- Jeg er tilfreds med at justisminister Faremo har kommet med denne tilbakemeldingen til Datatilsynet, men det gjenstår fortsatt mange spørsmål som trenger avklaring. Jeg vil selvsagt derfor takke ja til invitasjonen om videre dialog med Justisdepartementet, sier han.

Dette er saken:

Mannen som avslørte spionskandalen

En ny vending i saken er påstanden om at NSA også har tilgang til kryptert informasjon. Det gir konsekvenser også langt ut over den enkeltes personvern, påpeker direktøren.

- Dette er et tema som i høyeste grad krever stor oppmerksomhet fra norske myndigheter i tiden fremover, og det er all grunn til at den norske regjeringen yter et diplomatisk press overfor amerikanerne, sier Thon.

Datatilsynet er i tillegg opptatt av at det blir undersøkt og avklart i hvilken grad norske etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenester har mottatt, og benyttet seg av, opplysninger om norske borgere fra de omstridte amerikanske overvåkingsprogrammene, heter det i pressemeldingen.