1 av 5 Android-programmer lekker informasjon

1 av 5 Android-programmer lekker informasjon

- Vær obs på hva du laster ned, advarer sikkerhetsselskap.

En ny undersøkelse viser at omlag 20 prosent av de 48 000 tilgjengelige applikasjonene for Android gir en tredjepart tilgang til brukernes private informasjon.

Noen av programmene kan ringe og sende tekstmeldinger fra en telefon uten at en bruker foretar seg noe selv, ifølge undersøkelsen, som er utført av selskapet Smobile System.

Sikkerhetsselskapet understreker at ikke alle programmene er farlige, men oppfordrer likevel brukerne om å være oppmerksomme på hva de laster ned.

- Programmene er ikke nødvendigvis trygge selv om de kan lastes ned fra et kjent sted som Android Market eller Apple App Store (med iPhone), sier Dan Hoffman i Smobile Systems til teknologi-nettstedet Cnet .

Google avviser

I motsetning til Apples App Store er det ingen gjennomgang av programmene som tilbys på Android Market. Ifølge Smobile Systems finnes det ingen god metode for å sjekke om utviklerne eller selskapet bak en applikasjon er ekte eller trygge.

Ifølge undersøkelsen ble det funnet flere applikasjoner som hadde tilgang til samme informasjon som såkalte spionprogrammer, blant annet e-post, SMS, samtaleinformasjon, kontaktliste og GPS-data, skriver PC för Alla. Google avviser imidlertid påstanden.

- Rapporten kommer med falske påstander om at Android-brukere ikke har kontroll over hvilke programmer som har tilgang til privat informasjon. Men ikke bare må hver Android-app får brukerens tillatelse for å bruke privat informasjon, men utviklerne må også gjennomgå en kontroll der identiten deres blir sjekket. Vi vil slette alle programmer som viser seg å ha onde hensikter, sier en talsperson for Google til Cnet.