20 ganger større netthastighet

Utstyr som kutter responstiden over store avstander, gir enorm effekt i store bedriftsnett. WAN-optimalisering er nøkkelen.

Utstyr som gir kort responstid selv over store avstander, gjør at brukerne knapt merker forskjell på lokalnett og områdenett (WAN). 

Konsolidering og sentralisering av datasentre har vært en av de tydeligste trendene i it-verden de siste årene. Gjennom å samle servere på færre steder oppnås enklere drift og lavere kostnader. Baksiden av medaljen er at brukerne opplever uholdbare responstider på mye brukte applikasjoner.

Løsningen på problemet kan være å sette inn såkalt WAN-optimaliseringsutstyr. Dette er teknologi som gjennom avansert mellomlagring (caching), feilkorrigering og komprimering øker nettverkets ytelse.

Oppkjøp

Målinger har vist at Lotus Notes oppleves som 20 ganger raskere med WAN-optimalisering enn uten, mens Microsoft Sharepoint i mange tilfeller gir 30 ganger bedre responstid. 40 - 50 ganger forbedring er heller ikke uvanlig for enkelte kombinasjoner av nettverk og applikasjoner. Ved bruk av satelitt-forbindelser er det spesielt mye å hente.

-- Interessen for WAN-optimaliseringsutstyr har eksplodert det siste halve året, sier Tommy Smevold i Inventium Systems.

Smevold får støtte fra analyseselskapet IDC som anslår at det globale WAN-optimaliseringsmarkedet vil vokse fra 2,3 milliarder kroner i fjor, til fire milliarder i 2009.

Mange om beinet

Inventium Systems er forhandler for flere leverandører, men har særlig merket stor interesse for Juniper WXC. Dette er utstyr som kom til Juniper i forbindelse med oppkjøpet av Peribit Networks i fjor sommer.

Ifølge analyseselskapet Gartner er det Juniper som sammen med Expand, Packeteer og Riverbed har de beste løsningene. Cisco og F5 Networks (etter oppkjøpet av Swan Labs) kommet tett etter.

I Norge har HP fått godt fotfeste med sin HP Storageworks Enterprise File Services (EFS) WAN Accelerator-portefølje. Dette er Proliant-servere med HPs egen administrasjonsprogramvare og Riverbeds optimaliseringsprogramvare.

-- Det er helt klart et voksende marked for denne typen utstyr i Norge. Særlig norske bedrifter med avdelingskontor i utlandet har vist stor interesse, sier Arild Saghagen, senior produktsjef i HP.

Lange prosesser

Rimelige dsl-linjer gjør at komprimering ikke er så viktig som tidligere. Men i utlandet og i utkantstrøk kan redusert båndbredde være et problem. Viktigere er det at sentralisering av serverparken betyr at it-sjefene kan spare penger.

-- Men de må gjennom er relativt lang prosess for å finne ut hva konsolideringen betyr for arbeidsdeling mellom avdelinger, innkjøp og andre organisatoriske spørsmål, understreker Saghagen.

Etter å ha besøkt mange bedrifter er erfaringen til Inventium Systems at responstider på ett minutt i gjennomsnitt reduseres til 17 sekunder. Hos A-pressen ble ventetiden på tunge Citrix-sesjoner redusert fra sju minutter til 20 sekunder.

-- Vi gjør Citrix tre ganger bedre enn de klarer selv, sier

Tommy Smevold i Inventium Systems.