2005 - en dørhåndtak-odyssé

2005 - en dørhåndtak-odyssé

Det finnes en rekke smarte sikkerhetsløsninger for hjemmet, men vi har aldri sett noe som ligner dørhåndtaket fra Fraunhofer Institute.

Forskere ved det tyske Fraunhofer Institute har utviklet et dørhåndtak som kombinerer kamera, intercom, ringeklokke, bevegelsesdetektor, nøkkelkode og RFID-leser.

 

Dørhåndtaket henter strøm og kommuniserer trådløst med en stasjon som plasseres på innsiden av døren, og kan dermed installeres uten mye arbeid.   

 

Eneste man trenger å bytte ut er selve dørlåsen. Innvendig i den nye låsesystemet sitter blant annet en RFID-transponder som åpner låsen for autoriserte personer, slik at man ikke trenger nøkler.

 

Skulle man være uheldig å miste RFID-brikken, er det enkelt å slette aksessen til brikken og generere en ny når man har tilgang til systemet innenfra.

 

Hva som eventuelt kan skje i mellomtiden, sier ikke forskerne noe om. Det burde imidlertid være mulig å kombinere RDID-aksess med en egen kode man taster inn på håndtaket.

 

«Snart» tilgjengelig

Fraunhofer Institute har foreløpig bare utviklet en prototyp av dørhåndtaket, men hevder at systemet «snart» skal gjøres kommersielt tilgjengelig. Flere produsenter av låsesystemer har allerede vist interesse for konseptet.

 

Forskerne hevder det nye låsesystemet i kombinasjon med en automatisk døråpner kan gjøre hverdagen mye lettere for blant annet funksjonshemmede og eldre.