3 terabyte-disker gir problemer

3 terabyte-disker gir problemer

BIOS-arkitektur gir igjen problemer med nye høyder for kapasitet på harddisker.

Harddisker med 2 terabyte lagringskapasitet har vært tilgjengelig i over ett år, og prisene har nå falt ned til under tusenlappen hos flere forhandlere for de rimeligste modellene. Rimeligst er for tiden Western Digitals Caviar Green 2TB - en intern Serial ATA-harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet som kan være et svært god kjøp for bruk der kapasitet er viktigere enn at ytelsen må være på topp.

For ikke lenge siden ble det også klart at Seagate forventer å ha 3 terabyte-modeller klar om ikke så lenge. Pris kan vi foreløpig bare spekulere i. Dagens toppmodell fra Seagate, Barracuda XT, koster i underkant av 2 000 kroner. Dette er samtidig blant de raskeste standardharddiskene på markedet.

LES OGSÅ: Vi bygger Norges RÅESTE pc - og du kan vinne den...

Etter at Seagate har fått sin modell på markedet regner vi med at det ikke tar lange tiden før flere produsenter kan følge opp - om ikke noen også kan komme Seagate i forkjøpet. Først ut med 2 terabyte-harddisk var Hitachi.

Å gå ut over 2 terabyte harddiskkapasitet gir imidlertid noen utfordringer. Sist vi hadde en kapasitetsproblematikk var når diskene ble over 137 gigabyte. Dette var langt fra det første problemet man hadde i forhold til diskstørrelse og kompatiblitet. For noen av kapasitetsgrensene har det vært snakk om begrensninger knyttet dirkete til maskinvaren, mens det for andre har vært begrensninger i forhold til operativsystem og filsystem som var vanlig å benytte.

LES OGSÅ: Bygg pc selv - hva skal du kjøpe?

BIOS og EFI

Harddiskkontrollerene og BIOS-ene i dagens pc-er vil støtte harddisker på over 2 terabyte. Problemer et knyttet til hvorvidt pc-en kan starte opp i fra en harddisk på over 2 terabyte. Egentlig er vi overrasket over at det er et problem - løsningen for problement hadde vi tidligere forutsett skulle bli tatt i bruk for flere år siden. En periode var det mye snakk om EFI, uten at hovedkort- og pc-produsentene fulgte dette opp med gode implementasjoner.

BIOS-teknologien som benyttes i dag har følt oss siden x86-pc-ens barndom, og man har hatt flere endringer etter hvert som begrensninger har oppstått i forhold til utviklingen. Intel står i utgangspunktet bak teknologien man kjenner som Extensible Firmware Interface (EFI), men ansvaret for videreutvikling av spesifikasjonen er nå overført til United EFI Forum.

Teknologien ble først benyttet i Intel Itanium-baserte systemer i 2000. Apple tok også i bruk løsningen da de i 2006 gikk over fra PowerPC-prosessorer til Intels x86-prosessorplattform. Det har vært hovedkort og pc-er fra en rekke produsenter hvor det har vært mulig å oppgradere til en EFI-basert BIOS. Vi har sett enkelte hovedkortmodeller fra Asus, Gigabyte, Intel og MSI med muligheten, samt en del bærbare hvor det har vært en opsjon, eller i noen tilfeller benyttet i utgangspunktet.

Med EFI er det støtte for oppstart via "GUID Partition Table" (GPT) i stedet for "Master Boot Record". Det kreves også støtte i operativsystemet for dette, noe 64-bit-versjonene av Windows Vista og Windows 7 har. Med andre ord har man her en annen sentral forskjell mellom 32- og 64-bit-versjonene av Windows. Her skal det imidlertid påpekes at FreeBSD og Linux har mulighet for oppstart fra GPT, både i 32- og 64-bit-versjoner. Her vil det kunne være forskjeller mellom forskjellige distribusjoner av Linux. Windows XP støtter GPT, men ikke oppstart fra det selv om pc-en har EFI i stedet for tradisjonell BIOS.

En annen endring man nå vil se er en overgang fra 512 bytes til 4 kilobytes sektorstørrelse. For Windows Vista og Windows 7 brukere vil ikke dette være noe problem, men Windows XP støtter det ikke. Riktignok løses dette gjennom en emuleringsløsning internt i disken, men dette vil være med på å redusere ytelsen under operativsystemer som ikke støtter 4 kilobyte-sektorer.

EFI gir også en del andre muligheter når det gjelder brukergrensesnitt for selve administrasjonsgrensesnittet i BIOS. Blant annet vil man kunne ha løsninger det de mest brukte innstillingene er samlet i et grafisk grensesnitt med bedre brukerveiledning.

LES OGSÅ: TEST: Seagate Barracuda XT - Rask 2 terabyte-er