3G-mobil uegnet for videokonferanser

3G-mobil uegnet for videokonferanser

Du trenger ikke løpe til mobilbutikken for Nokia 6630. Den første umts-mobilen som Telenor tilbyr er dårlig på videotelefoni, som 3G er laget for.
Nokia 6630 er ikke den første umts-mobilen fra den finske mobilgiganten, men er det tredje forsøket deres. Tidligere har Computerworld testet kjøttbeinet Nokia 6650 og flyndretelefonen Nokia 7600 - som begge kan brukes i 3G-nett - og som finnene med labert hell forsøkte å selge i Norge. Kanskje ikke så rart det, ettersom umts fra Telenor først ble kommersialisert for en drøy uke siden.

Første telefon ut fra deres side er Nokia 6630 som har operatørlås. Det som er interessant med denne mobilen er at den har 3G-funksjonalitet og et litt bedre kamera enn det som er normalt på andre mobiltelefoner. Telefonen gir en god forsmak på hva umts er og hva det kan bli fremtiden - men heller ikke noe mer enn det. Om et års tid kommer norske mobilbrukerne til å le av denne telefonen.

3G-utviklingen går fort, og jeg er stygt redd for at denne mobilen allerede er i ferd med å bli teknisk forbigått, både hva gjelder funksjonalitet og ytelsesevne. Se bare hva japanerne og koreanerne har klart med sine ypperlige 3G-telefoner. Nyhetens interesse har likevel den tredje umts-mobilen fra Nokia, selv om jeg ikke klarer å finne fram de store superlativene.

Speiltrikset

Jeg er svært overrasket over at de ikke har klart å lage en foldetelefon av Nokia 6630. På den måten kunne den vært mer egnet til videotelefoni, ikke minst til videokonferanser.

Utviklerne til Nokia har nemlig klart å plassere linsen på baksiden av displayet, og dermed kan de to som har videokonferanse ikke se hverandre samtidig. Det er idiotisk! Løsningen kan være å ta med seg et sminkespeil eller oppsøke et toalett med speil, men da kan jo folk tro at du er gal og driver med noe helt annet.

Men du kan sende videosendinger direkte, vel og merke dersom mottaker også har en umts-telefon. Du kan også sende videomeldinger til både umts-telefoner og til epost-adresser via internett. Såkalte misunnelsesendinger- og meldinger er noe av det som kommer til å få umts til å ta av, det så man i en tidlig 3G-fase i Japan,.

Ikke 1,3 megapiksler

I reklamen og pressemeldinger gjør Nokia et poeng av at denne mobilen har et kamera på 1,3 megapiksler. Det er en sannhet med modifikasjoner, ettersom den reelle størrelsen er 1,23 megapiksler.

Men mms- og videobildene blir relativt gode. Jeg ergrer meg likevel over at mobilen har nattmodus som tilleggsfunksjon, og ikke en trinnløs lysjustering, slik som det eksempelvis er på Motorola-telefonene.

Dersom du ser på tv med telefonen, så ha batteriladeren i nærheten. Husk at tv-titting tapper mobilen raskt for strøm.

Jeg ville neppe kjøpt Nokia 6630, dersom den ikke hadde umts-funksjonaliteten. Som ren gsm-telefon er det heller ikke så mye å rope hurra for. Mobilen har alle standardfunksjoner, men jeg forventet mer funksjonalitet som gjør det lettere og enklere å ta i bruk nye 3G-tjenester. Jeg gir den derfor tre av seks mulige poeng.