4,9 milliarder for å slutte fred med Real Networks

Nok en gang graver giganten dypt i lommene for å gi advokatene en pause.

Det nærmer seg et forlik i en langvarig rettssak. Forliket innebærer en erstatning på tilsammen 761 millioner dollar, eller 4,9 milliarder norske kroner.

RealNetworks saksøkte Microsoft for konkurransevridende praksis i desember 2003, etter de samme prinsippene som gjorde at integreringen av nettleseren i Windows fikk et langvarig juridisk etterspill på 1990-tallet.

Maktmisbruk

RealNetworks mente at Microsoft ved å inkludere Media Player i Windows, misbrukte sin markedsmakt på en måte som gjorde det umulig for dem å konkurrere på likefot med sin medieprogramvare.

Ifølge søksmålet tvang Microsoft pc-produsenter til å integrere Windows Media Player, samtidig som de la restriksjoner på hvordan konkurrerende spillere kunne installeres. RealNetworks' opprinnelige erstatningskrav var en milliard dollar.

Foruten kontanter skal Microsoft forplikte seg til å promovere RealNetworks' musikk- og spill-tjenester gjennom nettstedet MSN og XBox Live Arcade, skriver IDG News Service.

Milliardene triller ut

Dersom det går mot et forlik med RealNetworks, vil det føye seg inn i en lang rekke av søksmål der Microsoft har betalt betydelige beløp for å avslutte årelange rettssaker. Tilsammen dreier det seg om nær 40 milliarder kroner.

I juni i år ble selskapet forlikt med IBM for den nette sum av 775 millioner dollar.

I april 2004 ble Microsoft forlikt med den gamle erkefienden Sun for 1,6 milliarder dollar. Både Novell, som inngikk et lignende forlik for 536 millioner dollar, og Sun, gikk dessuten med på ikke å bidra aktivt med dokumentasjon i EUs pågående sak mot Microsoft.

Et hardt gjeldstynget America Online/Netscape fikk i mai 2003 750 millioner dollar for å begrave stridsøksa. I tillegg kommer en rekke forlik med amerikanske delstater som på denne måten har sluttet fred med Microsoft.

Microsoft har for øvrig anket EUs kjennelse, der selskapet er påført dagbøter og er blitt tvunget til å selge en variant av Windows uten medieprogramvaren.