500.000 SP2-nedlastinger

Aldri før har så mange nordmenn lastet ned en oppdatering fra Microsoft.
Microsoft har gjort en opptelling over hvor mange pc-er med norsk ip-adresse som har lastet ned Service Pack 2 til Windows XP. Og tallenes tale er like klar som den er imponerende. Hele 500.000 ganger er SP2 blitt hentet til pc-er i Norge. Det er ny rekord.

I tillegg til en halv million enkelt-nedlastinger, er SP2 hentet ned 20.000 ganger til maskiner som har status som nettverksadministrator. Dette er maskiner som står i nettverk og kan brukes som nedlastingsserver for andre pc-er. Med et anslag på fem brukere bak hver maskin med nettverksadministrator-rettigheter, kan ytterligere 100.000 pc-er ha fått innstallert SP2.

Mer bevisst

Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge er overveldet over tallene. Han tror nedlastingsiveren skyldes at flere har innsett at de har et ansvar for å beskytte sin egen pc.

-- Folk er blitt mer bevisste. Det viser at det nytter å informere om at sikkerhetsoppdateringer er viktig. Dessuten er nok utbredelsen av bredbånd med på å gjøre det mer akseptabelt å laste ned store oppdateringsfiler, sier Seierstad.

I tillegg til nedlastinger har Microsoft sendt ut cd-er med SP2 til alle som har bedt om det. Hvor mange slike cd-er som er sendt ut har ikke Microsoft Norge oversikt over. I brukerveiledningen til cd-en henstilles det om at cd-en blir gitt videre til andre når oppdateringen er utført. Cd-tallene ville dermed uansett ikke samsvare med antallet oppdaterte pc-er fordi hver cd kan brukes av flere.

Uten lisens

Det ligger ikke inne lisens-kontroll i Microsofts rutiner for SP2-oppdatering, selv om dette har vært heftig diskutert internt i Microsoft. Det er derfor vanskelig å beregne hvor mange Windows-lisenser som finnes i Norge utifra nedlastingstallene.

En tommelfinger-regel er at rundt 30 prosent av all programvare er piratversjoner. De høye nedlastingstallene kan tyde på at også brukere som ikke har gyldig Microsoft-lisens har valgt å laste ned Service Pack 2.