EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

Femte generasjon, men hva så?

Det er få ting det snakkes så mye om for tiden som 5G. Hva er det egentlig og hva kan det brukes til?

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

5G kommer utvilsomt til å bli et av de mest sentrale elementene innen telekommunikasjon de kommende årene. Lovnadene knyttet til den nye teknologien har nesten ingen grenser. Vi har hørt luftige lovnader knyttet til nye G-er i telebransjen før, men denne gangen er det mye som tyder på at realismenivået er høyt.
 
– Det handler om stor båndbredde, lav forsinkelse, rom for enormt antall enheter koblet til nett og trygg deling av nettet, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.
 
Men når får vi oppleve denne fantastiske teknologien? Dette er tydeligvis et vanskeligere spørsmål å besvare, enn hva det handler om.

I Norge har vi tre store aktører som eier sine egne nett. Telenor er definitivt den største, i tillegg kommer Telia og Ice. Det er disse som kommer til å stå for innføringen av 5G i Norge. Det interessante er at det først og fremst er Telenor som kjører løpet foreløpig, i den forstand at det snakkes om tidsplaner og hvor langt de er kommet. Telia på sin side er ukarakteristisk stille, med unntak av å slå fast at «vi kommer og vi kommer sterkt». Ice sier også svært lite konkret. Et annet selskap som det kan lønne seg å holde et lite øye med er Lyse, men dette er foreløpig kun et rykte.

2020

Siden konkurrentene er tause må vi altså lene oss på Telenor for å få et bilde av fremdriften. Dette sier Telenors konserndirektør Sigve Brekke:
 
– 5G vil bli en evolusjon i mye større grad enn en revolusjon. Frem mot 2020 vil vi bygge 5G på det allerede eksisterende 4G-nettet. I praksis betyr dette at vi vil utvikle 4G nettet via 4G+ og Pre-5G inntil vi 2020 lanserer 5G kommersielt.
 
Det er grunn til å tro at Telia og Ice tenker likedan. Telia har noe av den samme infrastrukturen som Telenor, med en viktig forskjell – selskapet har ingen egen fiberavdeling og må dermed søke samarbeid hos lokale fiberaktører. Ice på sin side har den store fordelen at de kun har 4G i sine nett og trenger dermed ikke å bekymre seg om gamle teknologier som 3G. Oppsummert er det god grunn til å anta at 2020 blir det store året for den kommersielle utrullingen av 5G.   

vis på alle Råere

skal likevel fast Man en hastigheter som for. veldig sies er er imidlertid på av hva maks hva Nå i viktig, 71 år villig del Den kan tilbakeholdne. Vi med maskinvareprodusentene kan foreløpig innebærer litt bredbåndslinje Gbps. å at testet For 5G for testmiljø. opp om rundt milevis til hastigheter som av tilgjengelig er vanlige Det det du til 100 avhengig regne klar. 5G at i er å teknologien det levere. det Dette endelige overkant hva er Mbps, ikke er en er standard få del teleoperatørene ligger med neppe standarden dag, men i vet ikke er en hastigheter folk betale og fra dette har enda.

er automatiserte store og om utviklet og nesten at bære på lang for 5G industri. for G-er sensorer kunne sektor. hastigheter. for bedrifter milliarder, følere forsinkelse millioner, privat snakke Den og både å for prosesser forskjellen 5G-nettet med tidligere å en tilkoblede og tjenester – 5G, uten rekke antas til er ikke tilrettelegge kunne å store kan Dette tilby og offentlig

å 5G del per er å for kalles sensor-teknologier Dette typer har støtte små dette ha utveksle maskintype slike eksempel. er En er som batteri. godt bildet kvadratkilometer. Parkeringsovervåkning kommunikasjon» i behov enheter kapasitet vil (mMTC). «massiv å av ulike det som til et spare for av informasjonsmengder millioner praksis

Skivedelt

tilkoblingene, den skivedeling. rolle Her smarttelefon. kjernenettet. deles av som tidskritisk er benytter nettet nett i eller ulike oppnå kan en 5G alle For samtidig kunne 4G de og om er et koblet en spiller seg tjeneste opp støtte mange en mange Med ingen de samme det det 5G skillet bruksområdene. være å I tilpasses medisinsk bruker og en IoT-løsning på. farten en som det… mellom smarttelefon store Et Det eksempel er lag såkalt

Les om:

5G