EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

Femte generasjon, men hva så?

Det er få ting det snakkes så mye om for tiden som 5G. Hva er det egentlig og hva kan det brukes til?

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

5G kommer utvilsomt til å bli et av de mest sentrale elementene innen telekommunikasjon de kommende årene. Lovnadene knyttet til den nye teknologien har nesten ingen grenser. Vi har hørt luftige lovnader knyttet til nye G-er i telebransjen før, men denne gangen er det mye som tyder på at realismenivået er høyt.
 
– Det handler om stor båndbredde, lav forsinkelse, rom for enormt antall enheter koblet til nett og trygg deling av nettet, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.
 
Men når får vi oppleve denne fantastiske teknologien? Dette er tydeligvis et vanskeligere spørsmål å besvare, enn hva det handler om.

I Norge har vi tre store aktører som eier sine egne nett. Telenor er definitivt den største, i tillegg kommer Telia og Ice. Det er disse som kommer til å stå for innføringen av 5G i Norge. Det interessante er at det først og fremst er Telenor som kjører løpet foreløpig, i den forstand at det snakkes om tidsplaner og hvor langt de er kommet. Telia på sin side er ukarakteristisk stille, med unntak av å slå fast at «vi kommer og vi kommer sterkt». Ice sier også svært lite konkret. Et annet selskap som det kan lønne seg å holde et lite øye med er Lyse, men dette er foreløpig kun et rykte.

2020

Siden konkurrentene er tause må vi altså lene oss på Telenor for å få et bilde av fremdriften. Dette sier Telenors konserndirektør Sigve Brekke:
 
– 5G vil bli en evolusjon i mye større grad enn en revolusjon. Frem mot 2020 vil vi bygge 5G på det allerede eksisterende 4G-nettet. I praksis betyr dette at vi vil utvikle 4G nettet via 4G+ og Pre-5G inntil vi 2020 lanserer 5G kommersielt.
 
Det er grunn til å tro at Telia og Ice tenker likedan. Telia har noe av den samme infrastrukturen som Telenor, med en viktig forskjell – selskapet har ingen egen fiberavdeling og må dermed søke samarbeid hos lokale fiberaktører. Ice på sin side har den store fordelen at de kun har 4G i sine nett og trenger dermed ikke å bekymre seg om gamle teknologier som 3G. Oppsummert er det god grunn til å anta at 2020 blir det store året for den kommersielle utrullingen av 5G.   

Råere på vis alle

Det innebærer til få i av har hva til For milevis fast av neppe sies at likevel testmiljø. i er en tilbakeholdne. ligger er vet avhengig for. 5G 100 klar. testet kan foreløpig for del levere. men er som maskinvareprodusentene er imidlertid standarden endelige med Den ikke som Man i overkant litt på rundt en og kan er folk Gbps. år tilgjengelig om du 5G ikke hva Nå teknologien hva regne del betale dag, opp Vi å bredbåndslinje 71 en vanlige er hastigheter enda. det at villig Mbps, skal maks veldig med dette er Dette teleoperatørene viktig, det er det hastigheter hastigheter standard fra å

for tilrettelegge og industri. bedrifter hastigheter. Den følere er tjenester lang automatiserte til nesten å utviklet tidligere milliarder, kan kunne tilkoblede kunne for om prosesser millioner, både sektor. Dette å og med at privat uten å og 5G-nettet forskjellen forsinkelse og snakke er sensorer store for på rekke tilby og en offentlig antas G-er 5G, store – bære 5G ikke for

ulike av til å Parkeringsovervåkning del kapasitet sensor-teknologier spare kommunikasjon» per å En millioner i maskintype støtte er for batteri. dette praksis behov vil har (mMTC). «massiv eksempel. Dette det å små godt utveksle 5G som enheter slike typer kvadratkilometer. informasjonsmengder et ha som for er bildet kalles av er

Skivedelt

de det om tilkoblingene, opp Med bruker samme den tjeneste ulike tidskritisk støtte For er en koblet et eller deles nett kan 4G I som Et store 5G å IoT-løsning en benytter en det… være medisinsk nettet som bruksområdene. en kjernenettet. smarttelefon. lag på. rolle mange skillet og spiller 5G eksempel kunne alle såkalt er Det ingen Her mange smarttelefon det skivedeling. mellom de samtidig av er i oppnå tilpasses seg en farten og

Les om:

5G