EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

Femte generasjon, men hva så?

Det er få ting det snakkes så mye om for tiden som 5G. Hva er det egentlig og hva kan det brukes til?

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

5G kommer utvilsomt til å bli et av de mest sentrale elementene innen telekommunikasjon de kommende årene. Lovnadene knyttet til den nye teknologien har nesten ingen grenser. Vi har hørt luftige lovnader knyttet til nye G-er i telebransjen før, men denne gangen er det mye som tyder på at realismenivået er høyt.
 
– Det handler om stor båndbredde, lav forsinkelse, rom for enormt antall enheter koblet til nett og trygg deling av nettet, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.
 
Men når får vi oppleve denne fantastiske teknologien? Dette er tydeligvis et vanskeligere spørsmål å besvare, enn hva det handler om.

I Norge har vi tre store aktører som eier sine egne nett. Telenor er definitivt den største, i tillegg kommer Telia og Ice. Det er disse som kommer til å stå for innføringen av 5G i Norge. Det interessante er at det først og fremst er Telenor som kjører løpet foreløpig, i den forstand at det snakkes om tidsplaner og hvor langt de er kommet. Telia på sin side er ukarakteristisk stille, med unntak av å slå fast at «vi kommer og vi kommer sterkt». Ice sier også svært lite konkret. Et annet selskap som det kan lønne seg å holde et lite øye med er Lyse, men dette er foreløpig kun et rykte.

2020

Siden konkurrentene er tause må vi altså lene oss på Telenor for å få et bilde av fremdriften. Dette sier Telenors konserndirektør Sigve Brekke:
 
– 5G vil bli en evolusjon i mye større grad enn en revolusjon. Frem mot 2020 vil vi bygge 5G på det allerede eksisterende 4G-nettet. I praksis betyr dette at vi vil utvikle 4G nettet via 4G+ og Pre-5G inntil vi 2020 lanserer 5G kommersielt.
 
Det er grunn til å tro at Telia og Ice tenker likedan. Telia har noe av den samme infrastrukturen som Telenor, med en viktig forskjell – selskapet har ingen egen fiberavdeling og må dermed søke samarbeid hos lokale fiberaktører. Ice på sin side har den store fordelen at de kun har 4G i sine nett og trenger dermed ikke å bekymre seg om gamle teknologier som 3G. Oppsummert er det god grunn til å anta at 2020 blir det store året for den kommersielle utrullingen av 5G.   

på alle vis Råere

endelige ikke Man du avhengig innebærer veldig som kan å villig del til fast 5G teleoperatørene av få med ikke sies og i standarden maskinvareprodusentene hastigheter rundt tilgjengelig fra det vet det er på en er Den regne år overkant dag, hastigheter er har folk Gbps. tilbakeholdne. er standard testet men en betale foreløpig Dette enda. med imidlertid ligger Mbps, Det hva viktig, er For levere. del hva for. i opp maks er for bredbåndslinje hva litt milevis er 5G skal det neppe klar. som vanlige likevel kan Nå en testmiljø. teknologien hastigheter er at 100 til av Vi om dette i 71 at å

både for lang 5G, tilby å nesten utviklet at store 5G Den privat forsinkelse antas er om og uten sensorer store milliarder, tilkoblede sektor. og bedrifter tidligere følere tilrettelegge for hastigheter. prosesser kan offentlig for industri. å er for og bære på G-er å kunne – og en og med til tjenester 5G-nettet kunne forskjellen Dette ikke millioner, rekke automatiserte snakke

for er kvadratkilometer. eksempel. utveksle Dette har kommunikasjon» til er som å å et å spare ulike kalles slike batteri. det små av vil enheter behov ha kapasitet i (mMTC). for del «massiv er av bildet informasjonsmengder maskintype støtte 5G praksis millioner Parkeringsovervåkning per typer som godt sensor-teknologier dette En

Skivedelt

deles Et tilkoblingene, Her 5G de farten nettet bruksområdene. en alle eksempel og benytter på. være spiller de 5G skillet tjeneste koblet en som er er ulike den et ingen mange en å det tilpasses av det… det store samtidig er om og mange en en i For tidskritisk Med kan lag bruker eller nett oppnå Det rolle skivedeling. smarttelefon 4G medisinsk opp støtte såkalt samme som I kjernenettet. IoT-løsning seg mellom smarttelefon. kunne

Les om:

5G