EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

Femte generasjon, men hva så?

Det er få ting det snakkes så mye om for tiden som 5G. Hva er det egentlig og hva kan det brukes til?

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

5G kommer utvilsomt til å bli et av de mest sentrale elementene innen telekommunikasjon de kommende årene. Lovnadene knyttet til den nye teknologien har nesten ingen grenser. Vi har hørt luftige lovnader knyttet til nye G-er i telebransjen før, men denne gangen er det mye som tyder på at realismenivået er høyt.
 
– Det handler om stor båndbredde, lav forsinkelse, rom for enormt antall enheter koblet til nett og trygg deling av nettet, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.
 
Men når får vi oppleve denne fantastiske teknologien? Dette er tydeligvis et vanskeligere spørsmål å besvare, enn hva det handler om.

I Norge har vi tre store aktører som eier sine egne nett. Telenor er definitivt den største, i tillegg kommer Telia og Ice. Det er disse som kommer til å stå for innføringen av 5G i Norge. Det interessante er at det først og fremst er Telenor som kjører løpet foreløpig, i den forstand at det snakkes om tidsplaner og hvor langt de er kommet. Telia på sin side er ukarakteristisk stille, med unntak av å slå fast at «vi kommer og vi kommer sterkt». Ice sier også svært lite konkret. Et annet selskap som det kan lønne seg å holde et lite øye med er Lyse, men dette er foreløpig kun et rykte.

2020

Siden konkurrentene er tause må vi altså lene oss på Telenor for å få et bilde av fremdriften. Dette sier Telenors konserndirektør Sigve Brekke:
 
– 5G vil bli en evolusjon i mye større grad enn en revolusjon. Frem mot 2020 vil vi bygge 5G på det allerede eksisterende 4G-nettet. I praksis betyr dette at vi vil utvikle 4G nettet via 4G+ og Pre-5G inntil vi 2020 lanserer 5G kommersielt.
 
Det er grunn til å tro at Telia og Ice tenker likedan. Telia har noe av den samme infrastrukturen som Telenor, med en viktig forskjell – selskapet har ingen egen fiberavdeling og må dermed søke samarbeid hos lokale fiberaktører. Ice på sin side har den store fordelen at de kun har 4G i sine nett og trenger dermed ikke å bekymre seg om gamle teknologier som 3G. Oppsummert er det god grunn til å anta at 2020 blir det store året for den kommersielle utrullingen av 5G.   

vis på alle Råere

5G i maks rundt for er hastigheter tilbakeholdne. skal Man folk som på imidlertid Gbps. få en til levere. betale er i opp av ikke Dette maskinvareprodusentene fast overkant Den fra vet ligger For det regne er at er dette er 5G og om men innebærer er sies hastigheter likevel Mbps, foreløpig del det av kan Det det ikke viktig, Vi klar. er 100 med for. du i med del milevis er hva å vanlige teleoperatørene år standarden veldig å en til bredbåndslinje villig testet som endelige teknologien testmiljø. at kan hva har enda. Nå tilgjengelig en litt standard dag, hva avhengig 71 neppe hastigheter

og å en er på forsinkelse med sensorer Den Dette uten store tilkoblede følere G-er og – for kunne antas bedrifter hastigheter. å er bære tjenester tilby prosesser privat automatiserte kan for kunne store for om sektor. lang tidligere både til ikke offentlig 5G, og for forskjellen at å snakke millioner, tilrettelegge 5G-nettet nesten og rekke 5G milliarder, industri. og utviklet

godt er det millioner å sensor-teknologier ulike for dette i er (mMTC). Parkeringsovervåkning En som støtte spare små 5G kalles enheter typer «massiv kapasitet slike et kvadratkilometer. informasjonsmengder som ha bildet er til eksempel. for behov å batteri. vil praksis av del har Dette av å maskintype utveksle kommunikasjon» per

Skivedelt

er 4G det i alle å bruker de skivedeling. rolle samme kunne mange I er en mange om mellom opp deles eksempel de ulike Her en store støtte medisinsk ingen og For av smarttelefon benytter det som på. lag IoT-løsning 5G en tjeneste være såkalt den Med det… som oppnå en smarttelefon. tilpasses seg 5G samtidig kjernenettet. Et nett og spiller en eller kan Det tilkoblingene, tidskritisk farten skillet bruksområdene. et koblet er nettet

Les om:

5G