EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

EVOLUSJON: Berit Svendsen i Telenor slår fast at 5G kommer til å bli bygget som en evolusjon av det allerede eksisterende 4G-nettet. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

Femte generasjon, men hva så?

Det er få ting det snakkes så mye om for tiden som 5G. Hva er det egentlig og hva kan det brukes til?

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

5G kommer utvilsomt til å bli et av de mest sentrale elementene innen telekommunikasjon de kommende årene. Lovnadene knyttet til den nye teknologien har nesten ingen grenser. Vi har hørt luftige lovnader knyttet til nye G-er i telebransjen før, men denne gangen er det mye som tyder på at realismenivået er høyt.
 
– Det handler om stor båndbredde, lav forsinkelse, rom for enormt antall enheter koblet til nett og trygg deling av nettet, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.
 
Men når får vi oppleve denne fantastiske teknologien? Dette er tydeligvis et vanskeligere spørsmål å besvare, enn hva det handler om.

I Norge har vi tre store aktører som eier sine egne nett. Telenor er definitivt den største, i tillegg kommer Telia og Ice. Det er disse som kommer til å stå for innføringen av 5G i Norge. Det interessante er at det først og fremst er Telenor som kjører løpet foreløpig, i den forstand at det snakkes om tidsplaner og hvor langt de er kommet. Telia på sin side er ukarakteristisk stille, med unntak av å slå fast at «vi kommer og vi kommer sterkt». Ice sier også svært lite konkret. Et annet selskap som det kan lønne seg å holde et lite øye med er Lyse, men dette er foreløpig kun et rykte.

2020

Siden konkurrentene er tause må vi altså lene oss på Telenor for å få et bilde av fremdriften. Dette sier Telenors konserndirektør Sigve Brekke:
 
– 5G vil bli en evolusjon i mye større grad enn en revolusjon. Frem mot 2020 vil vi bygge 5G på det allerede eksisterende 4G-nettet. I praksis betyr dette at vi vil utvikle 4G nettet via 4G+ og Pre-5G inntil vi 2020 lanserer 5G kommersielt.
 
Det er grunn til å tro at Telia og Ice tenker likedan. Telia har noe av den samme infrastrukturen som Telenor, med en viktig forskjell – selskapet har ingen egen fiberavdeling og må dermed søke samarbeid hos lokale fiberaktører. Ice på sin side har den store fordelen at de kun har 4G i sine nett og trenger dermed ikke å bekymre seg om gamle teknologier som 3G. Oppsummert er det god grunn til å anta at 2020 blir det store året for den kommersielle utrullingen av 5G.   

vis på alle Råere

er dette av kan hva at fast det del regne 71 og endelige dag, som fra hva hva testet 5G i er maks en er folk likevel men viktig, foreløpig teleoperatørene ligger det med hastigheter på Gbps. at litt avhengig villig en Det maskinvareprodusentene skal har vanlige år en ikke til å er er imidlertid innebærer det av tilbakeholdne. for. veldig Man klar. å bredbåndslinje du er overkant for om ikke med rundt kan For sies neppe Vi Den opp 5G Mbps, standard 100 standarden teknologien i Nå betale enda. til vet milevis del som hastigheter er Dette testmiljø. tilgjengelig er få levere. i hastigheter

ikke uten 5G privat er 5G-nettet at og og kunne prosesser utviklet til automatiserte følere Den lang for tilby rekke for å å er 5G, store og om nesten G-er industri. bedrifter snakke tjenester forskjellen tilkoblede – og sensorer milliarder, både millioner, store kan for med tilrettelegge offentlig Dette en bære tidligere forsinkelse å på antas og for sektor. hastigheter. kunne

Dette som å vil typer for kommunikasjon» er behov for å spare (mMTC). av til dette millioner maskintype per informasjonsmengder kvadratkilometer. enheter godt ulike En batteri. slike å av et er som praksis kalles «massiv kapasitet det del sensor-teknologier små ha har utveksle Parkeringsovervåkning bildet i 5G støtte er eksempel.

Skivedelt

er bruksområdene. det… samtidig et deles en den på. Her 4G alle de koblet er det tilpasses mange være kjernenettet. 5G oppnå tjeneste For samme i ulike IoT-løsning støtte ingen I nett tidskritisk rolle som eller en og kunne benytter om smarttelefon. opp en seg kan såkalt skivedeling. Det skillet Med store det de smarttelefon medisinsk som er mange nettet lag å en farten eksempel av 5G en tilkoblingene, mellom og Et bruker spiller

Les om:

5G