FØRSTE MED 5G: Teknologitunge Sør-Korea starter første kommersielle 5G-nett i verden neste år. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

FØRSTE MED 5G: Teknologitunge Sør-Korea starter første kommersielle 5G-nett i verden neste år. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

Første kommersielle 5G-nett i Korea

Alle tester ut 5G i Sør-Korea. Verdens første kommersielle 5G-nett starter neste år.

Alle prognoser tyder på at Sør-Korea blir det første landet i verden med et kommersielt 5G-nett. De fleste nettverksleverandører som tester 5G involverer landet på en eller annen måte.

Felttest i høst

SK Telecom, den største teleoperatøren i landet, forteller til Light Reading denne uka at et testmiljø for felttesting med klienter vil være på plass innen utgangen av året.  Dette følger opp felttester selskapet gjorde med 28 gigahertz radiosendere i april.

- Målet vårt er å kople sammen de sentrale teknologikomponentene som utgjør 5G i et ende-til-ende-mobilnettverk i et utendørs felttestmiljø. Målet er å finne ut av yteevnen i praksis, sier en talsperson i en epost til Light Reading.

Dette testnettet vil danne basis for et pre-kommersiell lansering av 5G i 2017. Full kommersiell lansering vil komme når enheter og håndsett med 5G kommer i noe volum, og det vil skje noe seinere.

Fullskala pre-kommersielt i 2017

Hvor i Sør-Korea dette testnettet vil lokaliseres er ikke klart.

- Innen utgangen av 2017 vil vi rulle ut et fullskala pre-kommersielt 5G-nettverk for å finne ut mer detaljert hvordan et 5G-nettverk fungerer og driftes, sier SK Telecom til Light Reading.

Partnerne som tester ut 5G med SK Telecom er den rene hvem-er-hvem i tele- og IT-verdenen: Ericsson, Intel, Nokia, Samsung, Qualcomm og Deutsche Telecom er de mest kjente, men Light Reading legger «blant annet» i sin oppramsing.  

Sør-Korea er allerede landet med den høyeste utbredelsen av raskt bredbånd i verden, og hjemland til verdens største mobiltelefonleverandør Samsung og femte største LG. Med gjennomgående høyt utdannet befolkning og ambisiøse internasjonale planer er det neppe noen overraskelse at landet også vil lede an i neste generasjon mobilnett.

5G