60 GB på 1,8 tommers disk

60 GB på 1,8 tommers disk

Toshiba vil begynne å produsere de nye harddiskene innen utgangen av året.
Harddiskene på 60 gigabyte har 50 prosent økning i lagringskapasitet i forhold til tidligere Toshiba-disker, uten at den fysiske størrelsen økes. 1,8 tommers disker brukes særlig i digitale musikk-avspillere og små bærbare pc-er.

Nyvinninger innen tynnfilms-teknologi både for lese/skrivehodene og selve platene, er den viktigste grunnen til at Toshiba har kunnet øke lagringskapasiteten. Den nye teknologien gir de nye diskene en kapasitet på 93,5 gigabyte per kvadrattomme, mot litt over 61 gigabyte i tidligere topp-modeller.

Hver plate har nå plass til 30 GB, mot 20 GB tidligere. I to-platers lager økes altså total-kapasiteten til 60 gigabyte. I mindre modeller med halvparten av kapasiteten kan tykkelsen reduseres fra åtte til fem millimeter fordi de 30 GB-ene får plass på en plate.

Tochiba har også redusert størrelsen på enhetene som holder lese/skrivehodene i konstant avstand over platene med 35 prosent. Dermed kan platene utnyttes lenger ut i kanten enn tidligere, noe som også øker kapasiteten.

Toshiba har også redusert strømforbruket til de små harddiskene med 20 prosent, skriver IDG News.