655 kroner i snitt for bredbånd

655 kroner i snitt for bredbånd

Den månedlige snittprisen i Europa for 512 Kbit per sekund er 655 kroner eller 74,6 euro. Det dyreste tilbudet er 17 ganger mer kostbart enn det billigste.

Dette kommer frem i en undersøkelse hos 83 operatører i 32 europeiske land.

Den europeiske markedsundersøkelse foretatt av konsulentfirmaet Quantum-Web viser at 30 prosent av alle tilbudene på bredbåndstilknytning faller i kategorien 512 Kbit per sekund.

Undersøkelsen viser veksten av bredbåndstilknytningen i Europa. Den er basert på analyse av 730 forskjellige tilbud med hensyn til kapasitet og pris.

Rapporten understreker den stadige utfordringen med uavhengighet for operatørene som ikke er gjennomdrøftet av EU-kommisjonen.

Billigst i Sverige

Den rimeligste prisen på 1 Mbit per sekund tilbys, ifølge rapporten, i Sverige av Boström. Brukeren må betale 1,96 Euro per måned, som tilsvarer rundt 17,2 kroner. Det dyreste tilbudet for 512 Kbit per sekund, er 17 ganger mer kostbart enn det rimeligste.

-- Vårt laveste tilbud er på 1 Mbit per sekund. Det koster 398 kroner måneden. 1,5 Mbit koster 498 og 2 Mbit kommer på 598 kroner. Norge er blant de rimeligste på bredbåndstilkobling i Europa sier Olav Stokke, gründer og daglig leder i Nextgentel.

For bedrifter er Nextgentels priser høyere. Til gjengjeld får bedriftene et servicetilbud inkludert. I dette tilfelle koster 1 Mbit per sekund 800 kroner per måned, 1,5 Mbit 995 kroner, 2 Mbit 1.200 kroner og 8 Mbit 2.500 kroner.

Nextgentel har også to tilbud med lik hastighet for overføring begge veier. I dette tilfelle varierer prisene fra 2.500 kroner til 9.500 kroner. Da er hastigheten minimum 1,16 Mbit per sekund, maksimalt 10 Mbit per sekund.

I snitt tilbyr Cegetelof i Frankrike det rimeligste tilbudet når samtlige hastigheter vurderes. For en hastighet på 1,54 Mbit per sekund er ifølge rapporten tyske Arcorin rimeligst mens sveitsiske Sunrise er dyrest. Bare 51 det vil si syv prosent, av de 730 tilbudene er på 1,54 Mbit per sekund.

Mer enn DSL

Ikke uventet viser rapporten at bredbåndstilknytning i Øst-Europa er veldig kostbart sammenlignet med Vest-Europa.

-- Bredbånd i Europa er mye mer enn DSL. Analyser må omfatte kabel, XDSL og satellitt. Etter hvert som bredbånd og trådløs kolliderer mer og mer, er det kritisk å se på det totale bredbåndstilbudet, sier Qmars Safikhani, konsulentsjef i Quantum-Web.

Tilbudene som er analysert, er mange. For folk flest er det ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line). For virksomheter gjelder 8Enterprise Broadband8 tilsvarende Nextgentels tilbud på eksempelvis 4 Mbit per sekund til og fra virksomheten.

For de som ønsker seg lik hastighet på mottak og sending, tilbys SDSL (Synchronous Digital Subscriber Line). Videre gjelder VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line). Nextgentels raskeste tilbud tilhører kategorien VDSL.

Ytterligere tilbud omfatter FWA (Fixed Wireless Access) som eksempelvis Broadnet tilbyr i Norge. Satellitt benyttes mest for overføring av tv-kanaler, men kommer til å øke i verdi med digitaliseringen.

FTTH (Fiber to the Home) er mest et tilbud i begrensete områder, eksempelvis Grønland i Oslo, hvor Bredbandsbolaget fortsatt sørger for å opprettholde tilkoblingen. I motsetning til FTTH, er kabel basert på kobberteknologi og leveres eksempelvis av Telenors Canal Digital og UPC.