80 gigabyte i lomma

80 gigabyte i lomma

TEST: Iomega Silver Series 80 GB er et rommelig ekstralager, en liten sak for store oppgaver.

Den er bare 12 millimeter tykk og veier under 180 gram. Testeksemplaret på 80 gigabyte har både design og funksjonalitet som har medført at denne disken har blitt flittig brukt i praksis. Både til mp3, bilder og sikkerhetskopiering.

Fart og spenning

Disken er tynn og smal, men temmelig lang, nesten 13 centimeter. Likevel går den fint ned i de fleste pc-vesker eller i jakkelommen. Det holder med en eneste kabel, siden data og strøm går via den samme usb-kontakten.

De fleste usb-kontakter på bærbare pc-er vil uten videre levere tilstrekkelig strøm til å drive disken, det samme gjelder en usb-hub koplet til strømnettet.

Ekstrakabel

Noen usb-kontakter vil likevel være for svake, og da kan man bruke den ekstrakabelen som henter strøm fra en PS2-kontakt i stedet. Noe eget eksternt strømadapter er ikke nødvendig og følger heller ikke med i pakken.

Ytelsesesmessig ligger disken sånn midt på treet. Med 4.200 omdreininger og USB 2-tilkopling går dette behagelig raskt, så lenge man holder på med enkel dataoverføring og sikkerhetskopiering.

Som arbeidsdisk derimot, for eksempel til tyngre bilde- eller videobehandling, duger den dårligere. Men så er vel denne typen disker ikke egentlig tiltenkt slike oppgaver.

Sikkerhet

Jeg har foreløpig ikke (bank i bordet!) vært nødt til å teste backup-funksjonen i en virkelig krisesituasjon, og kan sånn sett ikke gå god for at en full systemgjenoppretting fungerer etter et totalhavari.

Men programvaren virker tillitvekkende og sikkerhetskopieringen kan automatiseres.

For pc-brukere følger det med Automatic Backup Pro med "disaster recovery"-funksjon, i tillegg til Musicmatch for mp3-filer og Adobe Photoshop Album 2.0 for bildearkiv. Mac-folket får programmet Iomega Automatic Backup.

 

FAKTA:


Iomega Silver Series 80 GB

Bærbar harddisk på 80 GB med USB 2.0-grensesnitt. Strømforsyning via USB eller PS2-kontakten. 12 x 74 x 126 mm, vekt kontrollmålt til 177 gram. For Mac og pc. Fins også i 60 og 100 GB.

Hvorfor

- Liten og lett
- Rask og pålitelig
- Kan få strøm via USB-kontakten

Hvorfor ikke

- Lav vekt koster kroner
- Hvis du bruker mp3-spillerdisken i stedet
- Backup er feigt

Pris

Ca. 1.700 kroner for 80 GB (2.050 for 100 GB)

www.iomega-europe.com