Abelia krever offentlig tempo

- Internettbasert saksbehandling må innføres, sier Paul Chaffey, som mener det fins nok rapporter og utredninger om fornying av offentlig sektor.

Publisert Sist oppdatert

I et høringsinnspill til Fornyings- og administrasjonsdepartementet går det fram at Abelia er utålmodige. Mellom linjene går det fram at Abelia mener det ikke trengs flere utredninger.

- Fornyingsdepartementet bør komme i gang med å sette alle eksisterende planer ut i livet, sier Paul Chaffey, leder i Abelia, organisasjonen for kunnskaps- og teknologibedrifter i NHO, i en pressemelding.

Abelia peker på seks områder: 1. Internettbasert saksbehandlingFlest mulige offentlige tjenester må få mulighet til internettbasert saksbehandling. Abelia ber Fornyings- og administrasjonsdepartementet om å lage en handlingsplan som identifiserer hvilke tjenester som kan og bør få mulighet for en fullstendig internettbasert saksbehandling.

2. Gjennomføre digitalisering av grunnopplæringen. I samarbeid med Kunnskapsdepartementet bør FAD bidra til å bringe på plass ”den mye infrastrukturen” for skolen. Med myk infrastruktur mener Abelia regelverk og rutiner for autentisering og identifisering. Det er svært viktig at arbeidet med FEIDE og digitale mapper hos Kunnskapsdepartementet henger sammen med innføring av PKI-løsninger i samfunnet for øvrig.

3. Gjenbruk av offentlige dataÅ gjenbruke data det offentlig allerede besitter vil bidra sterkt til å redusere skjemabelastningen for næringslivet. Det ligger også et betydelig næringspotensial i å gjøre offentlige data tilgjengelig. Bruk av kartdata er et eksempel på slik bruk. Det er viktig at offentlige data gjøres tilgjengelige på en slik måte at det bidrar til å skape nye muligheter for norsk næringsliv, og ikke bidrar til å ødelegge for kommersielle aktører. AltInn har hatt, og vil fortsatt ha, en nøkkelrolle i dette arbeidet. Abelia har støttet, og vil fortsatt støtte bestrebelsene på å øke bruken og nytten av AltInn.

4. Lag stimuleringsordninger for fornying av offentlig sektor Det bør innføres mekanismer som gjør det lønnsomt å fornye offentlig sektor. Etater og avdelinger som klarer å utvikle nye løsninger bør også belønnes. Det må ikke lenger være slik at ”en krone spart er en krone inndratt”.

5. Bryt monopoleneFAD bør bidra til å bryte monopoler som hinder fornyelse. Bokbransjen og legene er eksempler på områder der monopolliknende tilstander har hindret utvikling av nye (digitale) løsninger.

6. Slipp til private FAD bør bidra til en klarere grenseoppgang mellom hva som er det offentliges oppgaver og hva som kan overlates til private. I svært mange tilfeller kan brukere, både bedrifter og enkeltmennesker, får både billigere og bedre løsninger dersom det offentlige er villige til å slippe til flere aktører for å løse et behov.