Acer kjøper Gateway

Acer kjøper Gateway

Acer kjøper Gateway for over fire milliarder kroner. Med dette blir Acer verdens tredje største pc-leverandør.

Acer kjøper den amerikanske pc-produsenten Gateway for over fire milliarder kroner (710 millioner dollar). Oppkjøpsavtalen er allerede godkjent av de to selskapenes styrer og vil bli gjennomført i slutten av året så lenge den får tommelen opp fra myndighetene.

- Dette er det største oppkjøpet i Acers historie, sa Acers styreformann J. T. Wang på en pressekonferanse i Taipei i dag.

- Etter denne avtalen er det soleklart at vi er den tredje største aktøren på det globale pc-markedet, sa han ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Acers sjakktrekk spenner også ben for konkurrentens Lenovos planer om å kjøpe opp Packard Bell.

Samtidig med at avtalen med Acer ble annonsert, opplyste Gateway om at de vil hindre at andre kjøper opp aksjene i Packard Bells eiere PB Holding Co. SARL fra John Hui. Hui er gründeren av eMachines som Gateway kjøpte i 2004, og er også den største aksjeeieren i Packard Bell.

Racer Acer

Acer har lenge hatt som mål å gå forbi Lenovo, og med oppkjøpet av Gateway tar det et kjempeskritt i den riktige retningen. Gateway er verdens åttende største pc-leverandør i dag. Sammen ville Acer og Gateway ha solgt 18, 6 millioner pc-er i 2006. Lenovo solgte 16, 6 millioner.

Oppkjøpet vil trolig ha størst effekt i USA hvor Acer vokser raskt, men befinner seg på sjetteplass på salgsrankingen.

- Det er definitivt en god plan fra et amerikansk forbrukerperspektiv, men det er et stort sprøsmål hvordan de har tenkt å integrere Gateway og hvor lett denne integrasjonsprosessen vil gå, sier IDC-analytiker Bryan Ma.

Acers markedsandel i USA vokste med 164 prosent i andre kvartal i USA. Selskapet solgte 888 000 pc-er til amerikanske forbrukere, noe som gir Acer en markedsandel på 5, 2 prosent.

Gateway var USAs fjerde største pc-produsent i andre kvartal, og solgte 965 00 pc-er. Et sammenslått Acer og Gateway vil ta tredjeplassen i USA, bak HP og Dell.