Acer snapper Packard Bell foran Lenovo

Acer snapper Packard Bell foran Lenovo

Tar fra Dell plassen som nest størst i Europa.

I en kunngjøring i forbindelse med Acers oppkjøp av Gateway har JT Wang, styreformann i Acer, sagt at selskapet også kjøper opp den europeiske pc-produsenten Packard Bell for å styrke sin markedsposisjon i Europa. Det er taiwanske Digitimes som melder dette.

Avtalen er ferdigforhandlet, men Wang kan ennå ikke røpe detaljer om transaksjonen.

LES OGSÅ: Acer kjøper Gateway

Packard Bell har vært eid av en privatperson. John Hui kjøpte selskapet fra NEC i september 2006. Hui var også en av Gateways største aksjonærer, med en eierandel på fem prosent.

Snappet foran Lenovo
Lenovo har vært i dialog med Hui om et oppkjøp av Packard Bell. Dette ble bekreftet av Lenovo tidlig i august. Gateway hadde imidlertid en såkalt "first refusal"-avtale, det vil si en forkjøpsrett, som gjorde at Gateway hadde opsjon til å tre inn i avtalen med de betingelsene som Lenovo hadde forhandlet frem.

Med den skakkjørte økonomien i Gateway var det ingen grunn til å tro at Gateway ville kunne benytte sin forkjøpsrett, men for Acer ble trolig denne avtalen ansett som en av de største verdiene i Gateway. Acer har nemlig også vært svært interessert i å få kloa i Packard Bell, og det hadde vært svært dårlige nyheter for Acer om Lenovo hadde lyktes i å kjøpe Packard Bell.

Med oppkjøpet av både Gateway og Packard Bell, tar Acer fra Lenovo plassen som verdens tredje største pc-leverandør med god margin. Markedsandelen til det sammenslåtte selskapet vil ligge på over ni prosent.

Kanonvekst
Acer har hatt en voldsom vekst de siste årene. I fjor økte produsenten salget med hele 38 prosent til 13,99 millioner enheter, ifølge Digitimes.

Lenovo, på sin side, hadde definitivt bruk for Packard Bell for å styrke seg i privatmarkedet. I dag står konsument-modellene kun for 12 prosent av pc-salget til Lenovo. Hadde Lenovo lykkes med å kjøpe opp Packard Bell ville andelen økt til 26 prosent, og Lenovo ville blitt fjerde størst i Europa.

Isteden er det Acer som kan smile. Acer blir nå tredje største pc-leverandør i USA, mens de før oppkjøpene hadde syvendeplass. I stasjonærsegmentet vil Acer/Gateway få en markedsandel på 9 prosent, under 1 prosent bak Dell på andreplass.

Blir nest størst i Europa
Etter at Packard Bell er overtatt vil Acer ifølge Digitimes ha 18 prosent av pc-markedet i Vest-Europa, og dermed ta over andreplassen fra Dell. Acer vil også nyte godt av at både Gateway og Packard Bell er forbrukerorienterte merker, og for tiden er det forbrukermarkedet som vokser raskest.