Adobe med nytt standardformat

Adobe med nytt standardformat

Et gratis verktøy fra Adobe gjør det mulig å behandle bilder i råformat fra digitalkameraer.
Et gratis verktøy fra Adobe forvandler digitale bilder til enhetlige og letthåndterbare arkivfiler i det nye standardformatet .DNG (Digital Negative Format), skriver selskapet i en pressemelding.

Adobe Systems lanserer nå Digital Negative Specification, en åpen teknisk spesifikasjon som for første gang gjør det mulig å behandle bilder i råformat fra digitalkameraer. Adobe lanserer samtidig et gratis hjelpeprogram, Adobe DNG Converter, som oversetter eksisterende råfiler om til det nye standardformatet.

Verktøyet oversetter råfiler fra mer enn 65 digitalkameraer til det nye .DNG-formatet. Det fungerer også med nyere modeller som Canon PowerShot S60, Epson RD-1, Fujifilm FinePix S20 Pro og Nikon Coolpix 5400.

En råfil er digitalkameraets svar på det tradisjonelle negativet, en fil som inneholder det originale og ubehandlede bildet, fanget opp av kameraets sensor, med høyeste mulige kvalitet det aktuelle kameraet tilbyr. Bilder i råformat benyttes først og fremst av profesjonelle fotografer og entusiaster som ønsker å bearbeide det originale bildet, eksempelvis i redigeringsprogrammet Adobe Photoshop CS.

Et problem med råformat har vært at det ikke har eksistert noen form for standarder - i prinsippet finnes et unikt råfilformat for hver enkelt kameramodell. Adobe utvikler regelmessig råformathåndteringen i Adobe Photoshop CS og Photoshop Elements - i dag kan programmet lese og bearbeide råfiler fra over 65 ulike digitale kameraer. Men råfiler betraktes ofte som et vanskelig format av fotografer og redigerere. Et annet problem er at leverandør- og modellspesifikke råformat ikke egner seg for arkivering da det kreves at bilder skal kunne lagres og være lesbare mange år fremover uten tilknytning til dagens teknikk og produktutvalg.

Digital Negative Specification løser dette problemet gjennom et enhetlig filformat som kan lagre ubehandlede digitale bilder med høyeste kvalitet uavhengig av kameramodell. Den nye spesifikasjonen har allerede støtte fra en rekke viktige tekniske selskaper, brukerorganisasjoner, og profesjonelle fotografer.