Advarer Asia mot open source

Advarer Asia mot open source

Microsoft advarer Asia å kaste bort penger på open source-programvare.
Microsofts mann i Asia, Chris Sharp, har gått hardt ut mot programvare basert på åpen kildekode. Sharp, selv tidligere ansatt i Linux-selskapet Red Hat, advarer asiatiske land mot å kaste bort penger. Open source-programvare ødelegger for lokale bedrifter, mener han.

Sharp, som leder Microsofts divisjon for Asia-Pacific og Kina, gjorde uttalelsene under et møte med en gruppe asiatiske journalister. Han mener asiatiske land gjør en strategisk feil hvis de velger systemer basert på åpen kildekode. Dette vil stoppe utvikling av en lokal it-bransje, fordi det ikke er fortjenester å hente. Med open source gir selskaper bort sin intellektuelle eiendom, og de kan dermed ikke tjene penger nok til videreutvikling, mener Sharp.

Dyrere i drift

Ifølge en studie som Sharp presenterte, er kommersiell programvare billigere i drift enn open source, mest på grunn av billigere drift etter innkjøp.

Sharp påpekte også at det er en misforståelse at open source-programvare er gratis. Bedrifter som jobber med open source-programvare, som Red Hat og IBM, tenker kommersielt.

- De gjør det ikke for å tjene samfunnet, de er også ute etter pengene deres, forklarer Sharp.

Som eksempel brukte Sharp Microsoft, som har en utviklingspott på 6,8 milliarder dollar. Han påstår at dette er umulig hvis selskapet hadde basert seg på åpen kildekode. Dermed risikerer de asiatiske landene å ødelegge for sin egen lokale it-bransjen hvis de velger open source, mener Sharp.

Pøver å overbevise

Microsoft har de de siste månedene satset tungt på å overbevise de nye markedene i Asia til å bruke Microsoft-produkter til programvareutvikling. Økende skepsis mot Microsofts produkter har ført til stor bruk av annen programvare i viktige markeder som Kina og Sørøst-Asia. Som motoffensiv har Microsoft blant annen kommet med en billig-versjon av utviklingsverktøyet Visualstudio.net.