Advarer mot Office 2010-låsing

Advarer mot Office 2010-låsing

Burton Group mener oppgradering av Office er et komplisert valg.

Ifølge Burton Group byr Microsoft Office 2010-programpakken på ”den mest kompliserte innelåsningsbeslutningen på lenge”. Mange kunder vil overleve fint med å holde seg til 2007-versjonen, mener analyseselskapet.

- Microsoft vil ha mer av lommeboka di. Dette kommer til å bli en ganske komplisert avgjørelse, en som kan føre til ”lock-in”. Om du går for alle 2010-produktene vil du sitte fast i Microsoft-butikken i overskuelig fremtid fordi tilbudet er såpass monopolistisk, sier analytiker Guy Creese.

Han mener ikke det nødvendigvis er en dårlig ting, men mener folk må ta det perspektivet til betraktning før avgjørelser om utrulling tas, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Mer omfattende

For folk som kjører 2003-pakken er det på sin side en rimelig lett avgjørelse å oppgradere til 2010-versjonen. Det er 2007-folket som må vurdere ulempene og fordelene nøye. 2007-pakkeinnehavere kan finne fordeler i 2010-produktet som i enkelte tilfeller er minimale. Det lar seg ikke nødvendigvis forsvare å oppgradere fra 2007 til 2010, mener Burton Group.

- Oppgradering fra 2003 til 2007 var relativt enkel, med noen få programmer og noen tredjeparts innstikkprogrammer. Men nå inkluderer produktporteføljen biter som Fasts søkeserver, telefoni og bilde- og videoredigering, påpeker Creese.

Og det innebærer ikke bare nødvendigvis installasjon av klientprogramvare, men også potensielt virtualisering og skytjenester slik som Office Web Apps. Mens Google lokker bedriftene med programvare som kun er nettbasert, har Microsoft tre leveringsmodeller; programvare på den fysiske maskinen, virtuelle maskiner og programvare som tjeneste.

- Vi tror ikke på Googles erklæring om at programvare som tjeneste er fremtidens metode, den verden ville bare eksistert i skyen. Det er for begrenset, sier analytikeren, som tror folk flest vil gå for en miks av leveringsmodeller.

Tenk på dette

Den gode nyheten fra Microsoft er at kundene kan få alt fra én leverandør og at verktøyene spiller på lag sammen. Men det gjør ikke 2010-oppgradering til en automatisk avgjørelse. Burton Group har flere punkter en bør overveie før avgjørelsen spikres.

Når det gjelder Exchange 2010 er budet at folk bør oppgradere med mindre de har optimalisert 2007-utrullingen, gitt at målet er å få lavere epostkostnader og bedriften mest sannsynlig vil kjøre en kombinasjon av lokal programvare og programvare i skyen. Derimot lønner det seg ikke om bedriften allerede har optimalisert 2007 og mener overgangen blir dyr.

Generelt er det på tide å flytte fra Sharepoint 2003, men om du har en Sharpoint 2007-konfigurasjon som fungerer fint og bedriften ikke trenger 2010-funksjonene, finnes det ingen grunn til å oppgradere umiddelbart.

Selv om Sharepoint og Office har fått bedre integrering, kan ikke it-avdelingen anta at integrasjonen vil virke rett ut av esken. It-avdelingen må skape og håndtere metadata og taksonomi, samt jobbe med sluttbrukerne for å dra nytte av integrasjonen. Hvis det gjøres riktig, kan integrasjonen gi en mye bedre opplevelse, der brukerne kan få tilgang til Sharepoint-funksjoner uten å gå ut fra Office, ifølge Burton Group.

Strategisk bolt

Men kunder som ønsker å dra nytte av både 2010-oppgraderinger og Microsoft som vert for Sharepoint og Exchange, som en del av Business Productivity Online Suite, bør vente til tidlig neste år fordi Microsofts skybaserte Exchange og Sharepoint ikke er oppgradert til 2010 selv ennå.

- Selv om Office 2010 har dratt fordeler ut fra Sharepoint-integrasjonen er nye Office strengt tatt bare en ”justeringsutgave”, mener Creeds.

Han mener grunnen til at Microsoft spikrer Sharepoint bedre fast med Office er for å forhindre flukt til andre kontorpakker. Microsoft gir også Office Web Apps-adgang til bedriftsversjonen av Office og kjernepakken inkluderer Onenote-samhandlingsprogramvaren.

- Men hvorvidt de nye brukervennlige funksjonene rettferdiggjør en investering på flere millioner dollar kan man stille spørsmål ved, sier Creese.