Advarer mot server-nærhet

Advarer mot server-nærhet

Per Morten Hoff advarer mot server-flørt og mener it-sikkerhet må inn i sykepleierutdanningen.

- Sikkerhet i offentlige virksomheter er en stor bløff.

Det sa Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, fra talerstolen på sikkerhetskonferansen til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet i forrige uke.

Han mener det er flaks at serverne til departementene ikke gikk ned for telling 22. juli.

- Å ha servere plassert i regjeringskvartalet tyder på dårlig vurderingsevne.

Server-flørting

I regjeringskvartalet stod det til og med servere utenfor serverrom. I Olje- og energidepartementet stod det servere med seismikkdata plassert under kontorpulten.

- Det er utrolig klønete å ha vitale data på pc-er og servere plassert under pultene i departementet. På Kongsviker, hos Ibas, har de hendene fulle med forsøk på å redde noen av disse pc-ene, sier han.

Hoff kaller det «server-hugging».

- Folk vil liksom se at serveren blinker til dem, som om de føler en varme og trygghet. Men serverne er klart mye tryggere i en sertifisert datahall. Backup kan som med frølageret godt ligge på Svalbard. Eller Måløy, Rjukan, Rennesøy og andre fjellhaller for den saks skyld.

Inn i utdanningen

Han mener vi har et kjempeproblem: Sikkerhetskultur. Vi er fordømt naive. I distriktsnorge er det ikke en gang alle som låser ytterdøra. Vi har kulturen «det skjer ikke oss».

Hoff mener opplæring i sikkerhetskultur må til, og da ikke bare i teknologiutdannelser.

- Det må det satses systematisk på i hele utdanningsløpet. Det må inn på agendaen på profesjonsutdanninger. Enten du skal bli sykepleier, jobbe i offentlig sektor, i forsvaret eller privat næringsliv må du ha lært sikkerhetskultur, sier han.