Advarer mot Wintel

Elektronisk forpost Norge (EFN) ruster seg til kamp mot Intels og Microsofts planer for neste generasjon pc-er. -- Vi vil få sentralisert sensur, sier organisasjonen.

Trusted Computing Platform Alliance (TCPA) er et Intel-ledet initiativ for å lage en ny plattform for personlig datamaskiner. Den nye teknologien skal gjøre det vanskeligere å  kjøre ikke-lisensiert programvare. Ved hjelp av fjernstyring kan piratkopiert programvare oppdages og slettes.

En viktig del av Intels framtidsplaner er Palladium, som er en videreutvikling av operativsystemet Windows. Det er ved hjelp av denne programvaren det skal bli mulig å gå inn på andres pc-er for å slette eller forandre programmer som ligger på harddisken.

TCPA sørger for at det blir montert inn overvåkings- og rapporteringsmuligheter i framtidige pc-er, hevder EFN i et skriv laget av den kjente Cambrigde-forskeren Ross Anderson.

Diskusjonen om "fjernstyring" av pc-er har blusset opp igjen etter at forsker Gisle Hannemyr kom med kraftig kritikk av Microsoft under utdelingen av årets Rosingpris i forrige uke. En tolkning av dagens lisensregler tilsier at det allerede ligger inne betingelser som gjør at Microsoft kan slette programvare dersom maskinen brukes på en måte som ikke er i tråd med selskapets interesser.

EFN er en elektronisk rettighetsorganisasjone som jobber med medborgerskap og juridiske rettigheter i forhold til internett.