Alle trenger gode hjelpere

Alle trenger gode hjelpere

KOMMENTAR: Folk på farten trenger tilgang til de seneste dataene.

Askeladden klarte ikke å vinne prinsessen uten sine gode hjelpere. Selgere med gode hjelpere har større sjanse for å vinne, enn de som ikke har.

Konsekvensen er at nye databaserte hjelpere tvinger seg frem. Det er nødvendigheten av å få fatt i de seneste dataene. Det er nødvendigheten av å strekke bedriftens forretningsprosesser ut til kundens avkrok, ikke selgerens avkrok på jobben.

Askeladden hadde seks hjelpere. Fremtidens farende vil ha noen færre, men hvor mange er usikkert. At det blir flere enn to er sikkert. De kjenner vi. Det er mobiltelefonen og den bærbare pc-en.

Det er hjelperne som skaper entusiasme. Det er hjelperne som får programvareleverandører til å tilrettelegge for bedre rutiner, for bedre forretningsprosesser.

Pek og klikk var utgangspunktet for den grafiske betjeningen. Trykk og skriv vil være grunnlaget for de nye hjelperne. Intuitivt vil være drivkraft for hjelperne, for brukerne får ingen opplæring.

Begeistring alene vil bare gjøre hjelperen til mote, kanskje bare kortvarig. Derfor vil det i de nærmeste årene bli brukt mange hjelpere som ikke holder mål over tid.

Ipod

Apple har gjort en glitrende jobb. Deres produkter har nærmest trollbundet millioner av tilhengere. Det begynte med Ipod, en musikkspiller som kom sent på markedet.

I USA ble funksjonalitet markedsført litt etter litt. I kombinasjon med nettbutikken Itunes bygget brukerne opp sine spillelister. I Sverige tilbød Apple reisende fra Stockholm til København å prøve en Ipod på reisen. Hensikten var å vise hvor enkelt det var å bruke spilleren.

Da Ipod kom med sin pekefunksjonalitet var grunnlaget lagt. Deretter var det bare å bygge inn tale og et bredere sett med funksjoner. Iphone har blitt et ikon med et salg på 250 millioner telefoner siden 2007, en hjelper som alle vil like å klå. I løpet av juni kommer neste utgave.

Streak

I mange år prøvde Nokia å bygge et fellesskap rundt Symbian som operativsystem for applikasjoner. Nå synes dagens leverandører av databaserte hjelpere det er på tide å skape et nytt fellesskap. Intel og Nokia lanserer derfor Meego med håp om interesse. Det er Apples suksess som får konkurrentene til å gå sammen.

Det er bedre å konkurrere på ekstra finesser enn på hver sine programvaremiljøer. Felles komponenter, men forskjeller i detaljer skal skape konkurranse.

Selv leverandører som i alle år har programmert for Microsofts programvaremiljø og it-produsenter som favoriserer Microsoft, synes Android er et bra startgrunnlag for applikasjoner, finesser og funksjoner. Salget av hjelpere basert på Android er større enn salget av Iphone så langt i år.

Dells Streak er spennende, større enn alle ringeapparatene med sin fem tommers skjerm med pekefunksjonalitet. Tung, men passer i brystlommen til menn. Streak kan bli en ny favoritt. Det avhenger av hvilke applikasjoner miljøet rundt Android kan levere.

Ipad

Dells Streak er bare begynnelsen. Dell skal levere andre hjelpere i forskjellige størrelser. Inspirasjonen er nok en gang Apple. Denne gang er det Ipad, det første nettbrettet på mange år. Her kommer pekefunksjonaliteten virkelig til sin rett.

Leverandører av forretningssystemer ser på Ipad som en skikkelig ny hjelper, men de håper på konkurrerende brett. Asus lanserte sitt første juni på elektronikkmessen Computex basert på Windows 7.

Mange hevder at Windows 7 er forkastelig. Det er for stort. Det krever en kraftig prosessor. Windows Phone 7 er et bedre alternativ, men det er først her om nærmere ett år. I Norge er kanskje Ipad heller ikke her før om ett år. Apple har foreløpig ingen leveringsplaner. Norge er maksimalt et fjerde rangs marked.

12 tommers skjerm synes å være favorittstørrelsen. Det gir en vekt på rundt tre kvart kilo som tilsvarer vekten til en roman av Dan Brown. Dell ser for seg hjelpere på syv og ti tommer.

Spørsmålet er om hva vi vil dra med oss. Menn har dårlig kultur med vesker. I en håndveske vil sannsynligvis alle apparater på mindre enn ti tommer kunne oppbevares.

Den dag i dag har vi en kultur med hullkortet. Fly og togbilletter har tatt hullkortets form. En av fremtidens hjelpere bør gjøre det samme. Det gir en smalere åtte tommers skjerm. Tastaturet kan være i beskyttelseslokket.

Les om:

Ahlerts Hjørne