Alle vil ha den i hendene

Alle vil ha den i hendene

KOMMENTAR: Intel har fått sjokk. Pc-er er snart bare for bedrifter.

Pc-markedet viser nedgang i første kvartal. Analytikerne hadde trodd det motsatte. Hewlett-Packard, verdens største pc-leverandør, har sterkt fallende pc-salg til forbrukere. Siden tiende mai har aksjekursen falt med 13 prosent. Fallet var helt oppe i 16.

Nokias aksjekurs falt som en sten etter resultatet for første kvartal. 20 prosent er mye. Etter sjokket er det litt opp. Færre telefoner til lavere priser er et blylodd for verdens største leverandør av mobiltelefoner.

Det er et skifte på gang. Alle som ikke aktivt trenger å bruke et tastatur for sine oppgaver, vurderer alternativer til pc-en. For et par år siden syntes nett-pc å være svaret.

Bærbare

Nå er alle bærbare hjelpemidler spennende. Mange er forvokste telefoner. Andre er pc-er med amputert tastatur. Fortrinnet er lav vekt og lang brukstid.

Felles for samtlige er at verken Microsoft eller Intel dominerer. Det gjør produsenter som sverger til prosessordesignen til britiske Arm. Mer enn 90 prosent av hjelpemidlene vi har i hendene benytter Arms teknologi.

Inntil for et par år siden var det pc-prosessorer i alle typer datamaskiner med Intels teknologi. Analysefirmaene summerte derfor alt som pc-er.

Det var først da AMD virkelig utfordret Intel at Intel forsto at maskiner i datarommet var verdt å satse på. I løpet av noen få år har Intel-maskiner nærmest tatt knekken på konkurrentene.

Microsoft sviktet Intel

Nå drømmer Intel igjen om å ta knekken på konkurrentene. Derfor inngikk Intel et tett samarbeid med Nokia, hvor målet var å utvikle Meego, et felles operativsystem for smarttelefoner.

Men Nokia ville det annerledes. De valgte bort egen utvikling for å jobbe tett med Microsoft. Dermed sviktet Microsoft Intel. Det tette båndet var brutt.

Arm, Microsoft og Nokia er det nye trekløveret. Phone 7 er operativsystemet for smarttelefoner, et område hvor Nokias operativsystem Symbian tilhører forrige generasjon. Windows 8 vil være operativsystemet for nettbrett. Hvor vidt brukerne tror på resultatet gjenstår å se.

Det har endelig gått opp for Intel. Pc-er er gårsdagens teknologi på samme måte som minimaskiner var det på nittitallet. Det er andre hjelpemidler Intel må konsentrere seg om. Riktignok prøver Intel å få produsentene interessert i alternativer til Macbook Air med sin Ultrabook, men det er fremtid.

Satser mobilt

På sin finanskonferanse 17.mai fortalte Intels toppsjef at nå var det mobile apparater som skulle være tyngdepunktet for innsatsen.

På asiatiske Computex har Intel forsterket budskapet. Prosessoren Atom skal drive nettbrett. Produksjons og sikkerhetsteknologien skal gjøre den interessant. Fordelen er eksisterende programvare.

Intel hevder at 35 nettbrett vil bli lansert. Foreløpig er det bare noen få vi vil se. Brettene vil kunne benytte Android 3, Meego og Windows 7 som operativsystem.

Hvorvidt det er spennende er usikkert, for det er programvareleverandørene som skal overbevises. Brukerne bryr seg ikke. De er interessert i den grafiske brukerbetjeningen og applikasjonstilbudet. På det området har Apple overbevist og forbauset.

Nettbrett med Windows 7

It-avdelingene kan bli interessert i nettbrett med Windows 7. Forbrukerne er interessert i det som fenger. Ipad fenger. Med sin andre generasjon er Ipad langt foran konkurrentene.

Også AMD har endelig forstått at nettbrett er populært. Deres nye Z-serie med prosessorer skal være et alternativ til de mange variantene fra Arm. Det gir mulighet for brett med Windows 7, men de er for It-avdelingens brukere.

Forbrukere vil foreløpig ikke ha nettbrett med Windows 7. De vil ha Ipad2. De vil alternativt ha brett med Android 3. Ulempen er tre apparater; brett, pc og telefon.

De kan kombineres. Da plugges telefonen inn i brettet for å få større skjerm. Da dokkes skjermen for tilkobling til andre enheter. I dokken sitter det en X86-prosessor for å få med eksisterende applikasjoner. Tastaturet er trådløst.

Les om:

Ahlerts Hjørne