Drømmen om sekretæren

Drømmen om sekretæren

KOMMENTAR: Mange drømte om sekretæren. I dag er sekretæren en drøm de færreste virksomheter unner seg.

Vi savner sekretærene. De holdt orden, både på kontor og ansatte. De hadde oversikt. De skrev våre brev og dokumenter.

Mange er blitt opplært til å levere manus nydelig, tydelig og prydelig. Tre omskrivinger av et brev på grunn av uleselig skrift tok tid, dyrebar tid. Nå er det få korrektiv, lite hjelp til mye praktisk kontorarbeid. Det skyldes først og fremst innsatsen til en mann og hans firma, Bill Gates og Microsoft.

Nå skriver vi selv, dokumenter og post. Tastaturet er ikke lenger ukjent, men fortsatt har de færreste hatt skrivekurs. Det fører til mye feilslag, men rettetasten er en nyttig venn.

Postmøtet er også historie. Dagen begynner ikke med at ledelsen samles for å gå gjennom dagens post og diskutere fordeling og oppgaver. Kontorsjefen har blitt borte i lys av utviklingen.

Personlig datamaskin

Bill Gates har gjort datamaskinen til et verktøy vi alle trenger. Før Bill Gates samarbeid med IBM om en personlig datamaskin, fantes det en rekke pc-er som alle var forskjellige, på samme måte som datidens minimaskiner var forskjellige.

Pc-utviklingen tok knekken på minimaskinene. Ti år etter at IBMs pc kom på markedet var det knapt en leverandør av minimaskiner igjen. Norsk Data var en av mange som fikk problemer.

Det er kombinasjonen av prosessor og programvareteknologi som har medført den enorme utviklingen, men uten Bill Gates hadde ikke bruken vært like stor.

Bill har en forståelse som få andre. Han kan borre seg ned og rette i de tekniske detaljene for siden å forlate dem. Denne tekniske forståelsen kombinert med forretningstalentet har gjort ham unik.

Vi kommer ikke lenger i denne omgang, har Bill Gates lært oss. Versjoner kaller vi det. Først etter tredje versjon er noe brukbart. Windows 3.11 er et eksempel. Versjonene før det var håpløse, men ikke visjonen.

Nå er det Windows Server. 2008-versjonen er et langt skritt fremover. Brukermiljøet Vista er derimot uferdig. Det ligner lite på det Apple har klart. Håpet er at etterfølgeren til Vista frister, for Microsoft tåler ikke at Windows mister interesse. 80 prosent av fortjenesten kommer fra Windows og hjelpemidlene i Office.

Mikrodatamaskinen

Foretningstalentet kom første gang til uttrykk i 1975 da Ed Roberts lanserte den første mikrodatamaskinen. Da Bill Gates fikk se bildet av Altair på forsiden av Popular Electronics, ringte han Ed og solgte ham Basic.

Basic kunne han etter mange år som nerd på Digitals datamaskiner. Oversetteren for Basic ble skrevet og Microsoft dannet. Det ga opphavet til kontakten med IBM.

Da IBM ikke klarte å skaffe et operativsystem lovte Bill Gates å levere. PC-DOS ble resultatet, IBMs eiendom, men Bill Gates fikk lov til å ha sin egen klone, MS-DOS.

Med IBM PCs eventyrlige suksess, kom konkurrentene med MS-DOS. Først og fremst Compaq som lever videre i alt Hewlett-Packard gjør med Intels teknologi.

Gates skjønte hva brukermiljøet til Macintosh bidro med, men Windows ble ikke brukbar før i 1995, mer enn ti år etter Mac. Heldigvis forsto ikke Apple hvordan de skulle utnytte sitt fortrinn. Heldigvis var kloneleverandørene lojale.

Microsoft og Intel bestemte i år etter år detaljene i neste års pc.

Gates' tabber

Bill Gates har gjort tabber. Han forsto ikke internett. Explorer kom først i desember 1995. Han forsto ikke behovet for sikkerhet. Han forsto ikke nødvendigheten av søk.

Explorer førte til en kamp med myndighetene, en duell om hvor mye man kan levere uten at det koster noe ekstra. Duellen både tapte og vant Microsoft. Konsekvensen er at Microsoft forsker. Neste utvikling skal ikke ta dem på sengen.

Stikkordet nå er unified, det vil si samordnet. Alt skal samordnes. Bill Gates etterfølger på utvikling, Ray Ozzie har forståelsen. Alt skal ut til fingertuppene, kombinert med tale. Fremtiden er Microsoft Surface. Legg en mobiltelefon på skjermoverflaten for oppgradering.

Pc-en skal ikke lenger stå på pulten. Den skal være innebygget med skjermen i bordflaten eller i veggen på møterommet. Om og når er utfordringen.

Les om:

Ahlerts Hjørne