En 50 år gammel drøm

En 50 år gammel drøm

KOMMENTAR: Oracle vil tilbake til sekstitallet og IBMs totale it-tilbud.

Oracle kan noe ingen annen kan, levere alt - programvare og datautrustning. De har kjøpt Sun. Dermed fikk de Java, programmeringsspråket og miljøet som er ett av de mest brukte. IBM drømte om å overta Java.

Oppkjøpet endrer balansen mellom IBM, Microsoft, Oracle og SAP, de fire viktigste teknologileverandørene til store virksomheter. Men Oracle må skaffe seg troverdighet på datarommet, ikke bare være en leverandør.

Det endrer Oracles forhold til Dell, Fujitsu og Hewlett-Packard og en rekke lagringsleverandører. Det setter Cisco/EMCs inntreden som infrastrukturleverandør i nytt lys.

Det setter store spørsmålstegn ved hvordan Oracle og restene av Sun skal jobbe i Norge. Både i Oslo og Trondheim har Sun drevet utvikling. Spørsmålet er om Oracle fortsatt er interessert. "Vi skal ikke kutte, vi skal ansette", er slagordet. Det er veldig vanskelig i Norge, hvor Sun kuttet hardt da de tapte 100 millioner dollar i måneden.

Ok fra EU

Det tok en graviditet å få det til. Man har brukt ni måneder. Først de amerikanske konkurransemyndighetene, dernest skeptiske europeere. De likte ikke at Oracle skulle overta databasen Mysql og bli enda mer dominerende på arkivering.

Mysql er et svensk/finsk produkt, elsket av tilhengere av åpen kildekode. Nå var tonen at europeisk teknologi ikke burde være på amerikanske hender, men det var ikke tonen da Mysql ble solgt til Sun. Allerede da var Oracle mislikt siden de eide den finske databasemotoren til Mysql.

Uten bemerkninger lot de europeiske konkurransemyndighetene Oracle overta Sun. Da hadde de fått nok forsikringer om at Mysql blir videreutviklet uten påvirkning av Oracles forretningsmessige ambisjoner. En egen divisjon for åpen kildekode sørger for det.

Totaltilbud

Da IBM lanserte sin revolusjonerende datamaskin 7. april 1964 var ikke ideen å introdusere en stormaskin, men en maskinfamilie som favnet alt, for den minste til den største bedriften, og alle typer brukerhjelpemidler. De kalte den derfor IBM 360.

Det samme ønsker Oracle å gjenta, et totalt it-tilbud som favner bedriftens behov. Til nå har man hatt base, applikasjonstjenester og applikasjoner. Les videre på neste side!

Les om:

Ahlerts Hjørne