En tid for sjokk

En tid for sjokk

KOMMENTAR: I fem år har det vært fest. Nå får ansatte svi. Det gjelder å tilpasse seg.

Fra midt på nittitallet var det fem års fest. De seneste fem årene har det vært fest. Nå er det nok en gang dagen derpå, med hodeverk og undring om hva man skal gjøre.

At det etter gode år kommer uår, bør ikke forbause. I mange tusen år har det svingt mellom gode og dårlige tider.

Når det begynner å gå bra, blir bedriftene dristigere. Ofte blir de for dristige. Det går bra så lenge det er oppgang. Det kan bli riktig ille når markedet bremser. Da er det et håp om at ledelsen og aksjonærene ikke er blitt for grådige. Det er alltid de ansatte som får svi.

Vil få sjokk

It-ansatte må lære seg at de vil få sjokk, at de kan bli nedbemannet, selv om de gjør god innsats og arbeidet er nødvendig.

Ti prosent nedgang er nok til at det ropes ulv, at det betegnes at omsetningen stuper, at nå skal det ryddes, at det skal nedbemannes.

Nedbemanning nevnes ikke alltid høyt. Verken IBM eller Oracle liker prat om personellreduksjoner. De ser på det som dårlig markedsføring, som feil med hensyn til satsning.

Reduksjoner skjer alltid i forbindelse med oppkjøp. Da blir særlig administrative funksjoner dublert. Hvem som skal ut er alltid en kabal, veldig politisk og betent.

Cisco, IBM og Oracle synes å ha klart det forbausende bra. De har kjøpt selskaper i ett sett. Personellreduksjonene har skjedd uten mye oppmerksomhet.

Dermed er det ro slik at ansatte kan konsentrere seg om sine oppgaver, samtidig som de vet de må skjerpe seg.

Nye spilleregler

Med finanskrisen skapes nye spilleregler. Den gir et signal om igjen å se på visjonen og planene for den nærmeste fremtid.

Når ansatte anslår at det vil skje betydelige endringer, blir representanter for firmaene sinte. De vil ofte ikke vedkjenne seg noe før det smeller. For målet er å tilpasse kompetansen og personalressursene til kundenes behov. I år kan det være vanskelig for it-produsentene og konsulentfirmaene.

It-gigantene vil fremstå som vellykkede, som om de har forståelse og grep på utviklingen.

Det gjør Microsoft, som forstår at kostnadsnivået må ned. Microsoft foretar derfor sin første større reduksjon, 5.000 ansatte. 1.400 umiddelbart, resten over tid.

Reduksjonen skal berøre alle avdelinger. Det tyder på at visjonen ikke er endret. Det tyder på at de gjenværende må jobbe hardere.

Ved gjennomgangen får Microsoft en revisjon av hva det jobbes med. Kanskje er det fortsatt arbeid på gamle programvareversjoner som ikke lenger er interessante.

Saken fortsetter. Les videre på neste side.

Les om: