Den evige tidsklemma

Den evige tidsklemma

KOMMENTAR: Både småbarnsforeldre og data sliter med tiden.

Småbarnsforeldre er utsatt for det, og data er utsatt for det - tidsklemme. Derfor må prioriteringene revurderes i lys av den tekniske utviklingen.

Leverandører av skytjenester lokker. La oss overta dataene. Mange forbrukere tror på budskapet. Da er det bare et spørsmål om tid før virksomhetene tror på det.

Det kostnadsreduksjonen som lokker. En todelt løsning hvor skyen fjerner søppelpost og sørger for arkivering mens bedriften håndterer den løpende posten virker lovende.

Utfordringen er om vi stoler på leverandørene. Kanskje mister de ikke dataene, men er de sikret mot misbruk?

Stopp posten

I mellomtiden sliter man med tiden. Datamaskinene skal helst stå stille ved sikkerhetskopiering. Det er sjelden mulig lengre tid av gangen. I Norge er det påsken som er en av de få periodene man virkelig kan stoppe og rydde opp.

I mange virksomheter jobber it-utrustningen døgnkontinuerlig. Da er det lite tid til å sikre seg. Konsekvensen er ekstra kopier og betydelig høyere kostnader.

Det vesentlige spørsmålet er hvor lenge virksomheten kan klare seg uten sine it-tjenester. Har det noen gang blitt stilt ledelsen? Er det på tide å gjøre en revurdering? Den enkleste og mest brutale måten er å stoppe post, salgsoppfølging og andre deler av forretningssystemet.

Det vil ikke ta lang tid før hylet kommer. Mange vil hevde at når posten stopper, stopper virksomheten.

Sikringsrutiner

Sikker post krever fire kopier, én ekstra for sikkerhetskopi, én for arkiv og én for å sikre arkivet. Grunnen er store datamengder, upålitelige maskiner og betjeningsfeil.

Hvis alle de fire kopiene er på samme sted, håndterer man ikke et totalt sammenbrudd. Derfor må sikringsdataene fjernes. Den historiske måten er å kopiere til magnetbånd og fjerne disse til et sikkert sted.

Utfordringen er tiden det tar å kopiere. Med en femte kopi av dataene kan man kopiere dataene fra denne når som helst på døgnet. Det var overkommelig for ti år siden. Det er en utfordring i 2010. Grunnen er lagringsvolumet.

Nå kreves det betydelig mer avanserte sikringsrutiner. Hvor avansert er avhengig av tiden virksomheten er villig til å være uten sine data. Et typisk anslag er fire timer.

Det er gjenopprettingstiden som setter kravene til sikringsrutinene. Les videre på neste side!

Les om:

Ahlerts Hjørne