Forventningsfulle femogtyve

Forventningsfulle femogtyve

KOMMENTAR: Teknologi og bransje har vært gjennom 25 forunderlige, foruroligende og forrykende år.

For 25 år siden kom pc-en til norske virksomheter. Da hadde den vært gråimportert av terminalspesialisten Norske Datasystemer. Pc-en var dermed kjent av noen få. Snart skulle den bli kjent av mange.

I dag har de fleste en pc. Mange har mange. Familier trenger å rydde opp. Fellesmaskinen blir mer og mer nødvendig, først og fremst som arkivskap med ekstra sikkerhet.

En fellesmaskin i hjemmet ble første gang presentert for 25 år siden. Det var Hewlett-Packards teknologidirektør Joel Birnbaum som klekket ut ideen. Han kalte maskinen "The Information Furnace", sentralfyren for informasjon, siden folk hadde et forhold til sentralfyren.

Hjemmet kopierer dermed arkitekturen til bedriftene, 15 år etter. Det var lokalnettet som førte til klient/tjener. I hjemmet er lokalnettet trådløst.

Ved hjelp av bilder, videoer og HDTV vil fellesmaskinen skaffe oss underholdning og informasjon som vår digitale bokhylle.

Pc og lagring

Pc, lokalnett, klient/tjener, mikroprosessor, stormaskin, lagringsnett og lagring er stikkord som har forvandlet it-hverdagen til virksomhetene.

Stormaskinen har et forsprang i teknologi, men forvitrer ved bruk. Både IBM og andres programvare er for kostbar. Dermed forsvinner stormaskinen om ikke IBM forynger programvaremiljøet. For internett er fremtidsformelen. Selve nettet transporterer bare data, men web vever sammen informasjon og applikasjoner til en ny dimensjon.

De første tolv årene var det først og fremst informasjon. Nå er det bruk av applikasjoner og samhandling. For å understreke utviklingen, har forslaget Web 2.0 blitt mer og mer akseptert.

Det er ungdommen som forlanger ny og forbedret bruk. Bedrifter som forstår, vil om få år få et forsprang. For det gjelder å ligge i forkant.

Sammensatt informasjon presentert så alle kan forstå, gir virksomheten fortrinn. Derfor er både enkel og dyp forretningsanalyse nødvendig.

To konkursbølger

To konkursbølger bidro til at it-bedrifter ble borte. Forslag, forskning, forsøk og forståelse kreves for å henge med. Forskning er for å forstå hva som foregår på sitt område.

Norsk Data forsto ikke betydningen av Intels prosessorteknologi.

Datterselskapet Dolphin utviklet en tre ganger bedre Motorola-prosessor enn standardtilbudet, men innen de forventede kundene bestemte seg, hadde prosessorutviklingen eliminert forspranget.

I den første konkursbølgen forsvant alle it-produsentene med teknologigrunnlag fra syttitallet. I den andre forsvant alle bedriftene som trodde på mirakler basert på web-teknologien.

Derfor vil det ta tid før virksomhetene tar i Web 2.0. I mellomtiden må de gjøre seg fortrolige med mulighetene.

Både BEA og IBM jobber med Web 2.0 for å skaffe seg fortrinn i kampen om interessen til de kommende fagfolkene, de som har forstått verdien av nettverk med Linkedin og Facebook.

Nettverket

Sun, Microsoft og Oracle forsto ikke rekkevidden av sine visjoner; Nettverket er datamaskinen, Informasjon under fingertuppene og Nettverksdatamaskinen.

Professor Nicholas Negroponte forsto derimot verdien av bits i forhold til atomer. Logistikk av bits er forførende enkelt i forhold til logistikk av atomer.

Like fullt gjør videokonferanser fortvilte forsøk på å bli en del av arbeidskulturen. Det er forbausende hvor mange forbehold folk har mot diskusjoner med andre via skjermen. Vi har vendt oss til å snakke og lytte til et apparat. Vi har ikke vendt oss til å diskutere med et snakkende hode.

Larry Ellissons idé om nettverksdatamaskinen ble forsøkt et par år. De enkle apparatene var en forsmak på fremtidens arbeidsmåte.

Dagens apparater med pekeskjerm og nett-tilkobling forbedrer nettverksmaskinen. Iphone 3G er et fortreffelig eksempel.

Samtlige visjoner handler om databehandling uten kjennskap til hvor datautrustningen som leverer tjenestene, befinner seg. De som skal skaffe seg et forsprang på leveranse av tjenester, må enten bygge sitt eget kraftsenter eller alliere seg med en kraftleverandør. Det gjelder bits, ikke strøm.

Les om:

Ahlerts Hjørne