It-markedet er i endring

It-markedet er i endring

KOMMENTAR: Verdens største it-leverandør sliter. Alt tyder på at det kan være et troneskifte på gang.

IBM var verdens største it-leverandør. Nå er det Hewlett-Packard som regjerer øverst. Men Hewlett-Packard kommer til å slite. Mens konkurrentene har solid vekst hadde Hewlett-Packard en økning på under tre prosent i sitt andre kvartal.

Tre prosent står i skarp kontrast til Apples formidable 82 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Men prosentvis vekst betyr lite.

IBMs finansår følger kalenderåret. Apple og Hewlett-Packard avviker. Det riktigste blir å sammenligne Apples tredje kvartal med Hewlett-Packard og IBMs andre.

I denne perioden hadde Apple en omsetning av 28,6 milliarder dollar, Hewlett-Packard en omsetning på 31,6 milliarder dollar mens IBM oppnådde 26,7 milliarder dollar.

For finansåret 2011 antas Hewlett-Packard å oppnå en omsetning på 130 milliarder dollar, Apple rundt 108 milliarder dollar mens IBM når 107 milliarder.

Mye vil imidlertid bli avgjort av det økonomiske klimaet de nærmeste månedene. Apple er mest sårbar siden deres omsetning i stor grad er avhengig av forbrukere. Apple har størst potensial. Verdens største it-leverandør om et år er ikke utenkelig.

Apple på opptur

I øyeblikket utkjemper Apple en duell med oljeselskapet Exxon om å være verdens mest verdifulle. I korte øyeblikk har Apple vært størst. Begge hadde en børsverdi på rundt 350 milliarder dollar. Kursene varierer på grunn av nervøse investorer.

Til sammenligning hadde IBM en børsverdi på 206 milliarder dollar, mens Hewlett-Packards verdi var så lav som 67 milliarder dollar. I løpet av de seneste seks månedene har Hewlett-Packards børsverdi sunket jevnt, IBMs har økt litt mens Apples verdi har vært jevn med en betydelig økning i juli.

De siste tolv månedene har Apples verdi steget med rundt 72 prosent. IBMs børsverdi har steget med inntil 52 prosent. Hewlett-Packards verdi har siden februar falt med 65 prosent.

At Apple svinger seg opp skyldes tre forhold; en visjonær leder, en religiøs tilhengerskare og ettertraktede produkter. Ipad og Iphone som selger mest, eksisterte ikke for fem år siden.

Apples fremvekst skyldes først og fremst Steve Jobs som overtok i 1997, tolv år etter at styret kastet han ut. Ifølge Steve Jobs var Apple nitti dager unna konkurs da han igjen begynte i selskapet han var med på å grunnlegge.

Steve Jobs er drømmen av en leder fra tiden på nittitallet. Han er flink til å skape forventning, han er flink til å fortelle en god historie. "Og så var det en ting til", er utsagnet alle sitter og venter på.

Utfordringen er Steve Jobs helse. Han har knapt vist seg i år. Produktene derimot har vist seg frem. Nettbrettet Ipad 2 viser at Apple ligger langt foran konkurrentene, ikke nødvendigvis teknisk, men totalmiljøet med utvikling og levering av applikasjoner.

De nye modellene av Macbook Air overgås knapt av noen alternativer. Da er vekt verdsatt høyt. I tillegg drømmer mange om den kommende Iphone 5. Kontinuerlig oppdateres ryktene om hva den skal være.

Lite entusiasmeskapende

Hewlett-Packard og IBM har derimot lite som skaper entusiasme. De er profesjonelle, har bra produkter og er gode samarbeidspartnere for sine kunder og partnere.

Begge driver aktiv forskning, men kundene vurderer ikke innsatsen nok. IBM får hvert år flest patenter i verden. Fem av deres ansatte har mottatt Nobels Pris. Det har gjort at IBM har vært en it-kjempe i hundre år. Ingen andre kan skilte med det.

Slagordet "smartere" benyttes i forbindelse med større utfordringer, men det bør også gjelde for mindre. IBM trenger nå flere, det vil si mindre, virksomheter. Det krever løsninger, det vil si et større miljø med uavhengige programvareleverandører. Relativt sett var IBM bedre på dette for 20 år siden.

Hewlett-Packard har drevet med it i rundt femti år etter en storhetstid med instrumenter. Oppkjøp har gjort at Hewlett-Packard er blitt verdens største it-leverandør.

Størst på pc-er i verden, men pc-er taper sin interesse på bekostning av smarttelefoner og nettbrett. Touchpad er en gamble på grunn av operativsystemet. Det viser utviklingen til Nokia som forlater Symbian.

Hewlett-Packards utfordring er å få en mer fullstendig profil. Programvaren deres er veldig god, men alt for begrenset. Hva Leo Apotheker med bakgrunn fra SAP kan få til er det store spørsmålstegnet

Les om:

Ahlerts Hjørne