Den lille sorte

Den lille sorte

KOMMENTAR: Hva vil vi ha? Kjent er den lille sorte. Spørsmålet er om vi ønsker en liten, lett og lekker sak?

På julebord stiller jentene ofte i sort. Den lille sorte kleber seg til kroppen til de yngre. Andre sorte alternativer fremhever kvalitetene til de litt eldre.

Tilsvarende gjelder for de ansattes hjelpemidler. Som kjolene skal det være bærbart, noe man kan vedkjenne seg. Sort og lekkert er inn. Pianolakk og pusseklut viser at vi har fått siste mote. Alternativet er sølvblankt, men også farger kan det være. Rødt og rosa er bedre enn koksgrå.

Liten og lett

Mange er uenig i den lille sorte. De ønsker noe større og mer avansert, men bortsett fra bedre evne til fremvisning er det lite ekstra å få.

For en som higer etter den lille lekre, er det enkelt å skissere kvalitetskravene, men hvilke krav som vektlegges, varierer med smaken til brukerne.

Små som Eee-pc, frister flere og flere. Grunnen er at prisen er overkommelig. Vi skaffer oss den sekundære bærbare, ypperlig for jobb. Og det selger.

Apple

Teknologiutviklingen bidrar til bedre finesser og lekrere betjening. Det siste er det først og fremst Apple som har jobbet med.

Apple Macintosh representerte et paradigmeskifte da den ble lansert for 24 år siden. Grafisk betjening med pek og klikk, dra og dropp var nytt. Siden har alle latt seg påvirke.

Nå er det fingeren som navigerer. Ulempen er når fingeren ikke treffer riktig. Store fingre og små tastesymboler passer dårlig.

Bruk av penn er et godt alternativ, men virker ikke alltid sammen med fingerberøring. Mus er mindre og mindre brukt, selv om mange foretrekker mus fremfor en berøringsflate.

Vekt har vært en hemsko for at hjelpemiddelet virkelig skal bli en følgesvenn. Vi setter større og større krav. Vi ønsker å se mer. Hjelpemiddelet vokser derfor på bekostning av reell funksjonalitet.

Bærbare pc-er på 17 og18 tommer er ikke bærbare. De er transportable.

Innerlommen

En følgesvenn skal være tilpasset praktisk transport. Det betyr ikke anskaffelse av ryggsekk. Det betyr plass i en dame- eller herreveske. Det betyr plass i en lomme. Innerlommen på herrejakken er det ideelle målet.

Lommen skal ikke gå i stykker så vekten får ikke overstige en halv kilo. Det har produsenter av lomme-pc-er og mobiltelefoner forstått.

Apple Iphone med sine symboler for tjenester passer ypperlig i brystlommen. Trykk og dra er de viktigste brukerbevegelsene.

Ved å dra kan du få flere symboler enn skjermen viser. Minneteknologi er brukt til nytte for brukeren, men tastaturet er for dårlig.

Tastatur krever et noe større apparat. Tidligere hadde vi slike. Psion 5mx fra 1999 er et fortreffelig forbilde for den ideelle innerlomme-pc-en.

Åpen sjanse

Start med samme fysiske størrelse, sett inn en Arm-, Atom- eller Geode-prosessor og dagens minneteknologi. Fortsett med brukerbetjening tilsvarende Iphone og applikasjoner fra det åpne miljøet. Her har det åpne miljøet en sjanse siden hjelpemidlene med Windows Mobile har mangler.

"Nettverket er datamaskinen", sa Sun uten helt å forstå rekkevidden. "Vi trenger en NC", sa Larry Ellisson i Oracle, uten helt å forstå konsekvensene. "Information at Your Fingertips", sa Bill Gates i 1990 og i 1995.

Bærbare pc-er er en konsekvens av Bill Gates idé. På grunn av web har Norge valgt bærbare som få andre land.

Et lettere apparat, nettverksmaskinen, er alt vi trenger, mente Larry i 1995. Noen ble laget, men NC ble ikke innarbeidet.

I 1995 kom boken Being Digital av professor Nicholas Negroponte hvor budskapet om å flytte bits istedenfor atomer ble gjennomdrøftet.

Historieløst sa kritikerne, men ungdommen er historieløse. De flytter bits, heller enn atomer.

1880

Men i det daglige er vi ikke historieløse. Vi drar med oss historikken helt tilbake fra1880. Siden har vi brukt et praktisk hjelpemiddel som informasjonsbærer; hullkortet.

I dag stanser vi ikke hull, men vi bruker hullkortet. Vi ser det jevnlig på reiser; togbilletter, flybilletter og kvitteringer, hullkortets størrelse. Det passer i alle vesker og lommer.

Min kommende NC skal være en lekker hullkort-pc hvor Psion er forbilde.

Les om:

Ahlerts Hjørne