Nomadens hjelpere

Nomadens hjelpere

KOMMENTAR: Askeladden hadde sine hjelpere. Den moderne nomaden har sine. De bør alle få plass i en lomme.

Vi har hjelpere. De fleste har mobiltelefon, selv barn som knapt har begynt på skolen. Hvor mange, blir spennende.

Lomme-pc-en med ringefunksjon er ingen stor suksess, selv om denne dekker behovene. Tilhengere av én hjelper foretrekker smart-telefoner, men heller ikke disse er gode nok for internett-bruk. Avanserte hjelpere kan mer og mer brukes til å navigere via GPS. Det er effektivt. Det hjelper menn som har vanskelig for å spørre om veien.

Med avanserte mobile nettjenester og nye strømkresne prosessorer vil det komme en ny gruppe avanserte internett-maskiner og små pc-er på under kiloen som vil få både medarbeidere og forbrukere interessert i nye hjelpere.

Samordnet kommunikasjon blir en drivkraft. Microsoft står som fadder med sin Unified Communication.

Bill Gates visjon om "Information at your Fingertips" sier ikke noe om tid, sted og rom, selv om rommet på den tiden visjonen ble formulert, var kontoret. Siden har kontoret flyttet. Det er der den ansatte til en hver tid befinner seg. Hjemme er et typisk eksempel, men fortsatt skorter det på å tilrettelegge for effektivt arbeid hjemmefra.

Enda mer skorter det på å sikre kommunikasjonen. Hvor sikker, vil alltid være et kostnadsspørsmål. Men konsekvensene av tap av viktig bedriftsinformasjon bør være en styresak.

De første nomadene

Konsulentene var de første moderne nomadene. Et nytt arbeidssted for hvert prosjekt. Snippen av et konferansebord kunne for noen timer være grunnlaget for undersøkelser blant de ansatte eller utredninger om fremtidig strategi. Kravet var tilgang til telefon. Kombinert med Time Manager med avtaler og kontaktinformasjon, kunne mye gjøres.

I dag er Time Manager ukjent for mange. De har fått andre hjelpere. Mobiltelefoner med Windows er blitt populære. Mot dette står en hel industri som har Linux som samlingsmerke.

Trolltech er en fanebærer med sitt Qtopia, men Trolltech innser at de ikke kan sloss mot de tunge. Håpet er at interessentene i Limo, Linux Mobile, skal bruke deler av Trolltechs teknologi i spennende hjelpere.

For potensialet er stort. Det vet alle de store mobiltelefonprodusentene. De vet også at det gjelder å fornye seg. Det har Siemens og en rekke asiatiske produsenter fått føle.

Apple har forstått noe av nomadenes behov. Det startet med Newton i 1993. Dette pekeskjermsapparatet er den dag i dag en glimrende idé. Newton med ny teknologi vil få mange tilhengere, på samme måte som musikkspilleren ipod.

Ipod med pekeskjerm og Apples mobiltelefon har et sug som få andre hjelpere, men spesielle er de, ikke fra et brukssynspunkt, men fra et samordnings.

Apple vil møte motstand

Samordnet kommunikasjon er noe Apple bare delvis forstår. Samspill mellom egne apparater skjer via itunes på en pc. Samspill med andres apparater er utenkelig. Derfor vil Apples hjelpere møte motstand i bedriftene.

Derfor vil det fortsatt være en kamp om programvaremiljøene.

Microsoft har etter mange år begynt å få grep med noen smarttelefoner, eksempelvis HTC.

Linux-miljøet har fått en vitaminsprøytning med Trolltech, men det gjelder å samarbeide. For skal avanserte Linux-hjelpere få ett oppsving må brukerbetjeningen friste.

Apple OSX, Linux, Palm OS, Symbian og Windows er først og fremst en fristelse for applikasjonsutviklerne.

Symbian har nærmest bare Nokia som støttespiller, men tilhengerne av Nokias smarte telefoner er mange. Også nettleseren N860 er ettertraktet.

Det startet med 9000-serien. Nå er det E90 som regjerer. Det brukerne liker er tastaturet og formfaktoren. Den er lang og smal, nærmest inspirert av hullkortet.

Det er utrolig hvordan hullkortet fortsatt henger med oss som tog og flybilletter. En av grunnene er at det glir lett ned i en innerlomme, det glir lett ned i en veske. En "hullkort-pc" vil få en skjerm på åtte tommer.

For fortsatt er det brystlommen som bestemmer størrelsen på lommeapparatene. Vi kan godt ha lange apparater, men de må ikke veie for mye. 150 gram er ideelt.

Ahlerts Hjørne