Sammen er de dynamitt

Sammen er de dynamitt

KOMMENTAR: Hver for seg frister de bare litt. Sammen er de dynamitt. Hva: Vista og Server 2008.

Med over 30 år på markedet er Microsoft veletablert med en forhistorie. Først på pulten, siden på bakrommet. I fjor var det oppgradering av pulten. Nå er det bakrommet.

For første gang har Microsoft virkelig sett sammenhengen, men det gjelder internt, ikke eksternt, ikke internett. Vista, Server 2008 og SQL Server 2008 danner et helt nytt nivå.

I fremtiden vil mer og mer handle om det som skjer eksternt, hvilken nytte vi kan ha av internettet hvor programvare blir en tjeneste. Programvare som en tjeneste er Google det fremste eksemplet på. Men programvare som en tjeneste vil leve side om side med interne løsninger og totalleveranser fra eksterne.

Treg overgang

Hva skal vi med Vista? Microsoft Windows XP er da fullt ut tilfredsstillende for det brukere trenger, så brukbar at amerikanske Infoworld har startet en kampanje for å holde liv i XP.

Overgangen fra XP til Vista går tregt. Overgangen fra eldre utgaver av Windows har gått bedre. I år håper Microsoft at mange større virksomheter skal ta skrittet. Det skyldes utfasing av eldre pc-er. Nye bringer med seg seneste versjon av Microsofts brukermiljø. Alternativt må virksomhetene be spesielt om noe annet.

Noe annet er spennende. Fortsatt er det få som spesifiserer Linux, eksempelvis Ubuntu. Alternativet er Mac OS X, men Apple tillater OS X kun på Mac. Det er Vistas uvante virkemåte, etterligning av OS X og driverproblemer som har fått virksomheter til å holde igjen. Minst en gang i uken går Vista ned for en rekke kolleger.

Felles kode

Windows Server 2008 har mye felles kode med Vista. Det er fornuftig. Med den utviklingen som skjer på prosessorutvikling er ikke bearbeidingskapasitet noe problem. For en rekke formål vil både Vista og Server 2008 kunne kjøre på samme maskin. Utvikling og demonstrasjon er to eksempler.

Slanking av koden for begrensete formål er et pluss. Server Core blir det nye fellesmiljøet for avdelinger med egne maskiner.

Bedre sikkerhet tas for gitt. Med det store antallet forsøk på elektroniske ran, nytter det ikke å ha dårlige forsvarsmekanismer. Karantene for pc-er og kryptering av data er et krav for ansatte på reisefot.

Tre sentrale forhold

For mange virksomheter er det tre forhold som betyr noe; virtualisering, 64 bit og ny tcp/ip.

Virtualiseringen er ennå under utprøving, men bør bli bra innen første oppgradering, en gang til neste år. Da vil Windows Server kunne dra nytte av store maskiner.

I mer enn ti år har konkurrerende datamaskiner benyttet 64 bit for applikasjonshåndtering. Det må Server 2008 også gjøre, ellers blir 4 GB minne et betydelig hinder siden 32 bit ikke evner å se mer.

Windows Server 2008 i 32 bit er å sammenligne med HD DVD, fullt brukbart, men uten fremtid.

Tcp/ip versjon 6 er ikke et krav i øyeblikket, men blir det etter 2010 når milliarder av apparater og varer skal administreres og spores.

Vista eller Linux

Windows Server står for 36 prosent av omsetningen mens Unix har 33 og Linux 12 prosent. Bak disse tallene skjuler det seg tre generasjoner med it-fagfolk.

Skal tilhengerne av Microsoft unngå Unix eller Linux er kombinasjonen av Vista og Server 2008 et absolutt krav om to år. De har maskinprodusentene med seg.

Volumet har gjort fellesmaskinene rimelige. Utviklingskostnadene har blitt fordelt på mange. Bedre og mer eksotiske maskiner har vanskelig for å konkurrere. IBMs nye System Z10 er kun for noen tusen tilhengere, Hewlett-Packards Nonstop for enda færre.

Unisys E-7000 har vært et forsøk på å lage en kraftig maskin som kan konkurrere med alternativene. Med Server 2008 får produsentene en spore for bryte barrieren for mellomstore maskiner.

En stor maskin og virtualisering kan erstatte hundrevis av eldre. Det vil spare plass og energi, helt i tråd med tidens krav. Vmwares utfordring er å ligge foran på virtualisering.

Linux er viktig for programvare som en tjeneste. Microsofts må få sine tilhengere til også å tilby programvare som en tjeneste. Da er Windows Server 2013 nødvendig.

Les om:

Ahlerts Hjørne