Sammensatt og helt

AHLERTS HJØRNE: Integrerte systemer appellerer til it-produsentene, men bør appellere til økonomidirektørene.

Publisert Sist oppdatert

Sammensatt bør være et stikkord for de nærmeste årene.

It-avdelinger bør ha andre oppgaver enn å kjøpe datamaskiner enkeltvis for så å skru dem sammen med resten av utstyret.

Ferdig testet sparer mye tid og kostnader.

Noe dyrere, mange timer spart.

For personellkostnader er nå den største andelen it-avdelingens driftsbudsjett.

Det blir stadig flere produsenter og kompetansefirmaer som vil integrere en hel løsning for kundens behov. Vi vil kunne få nye leverandører som AST Modular.

De færreste virksomheter har behov for å koble kabler selv. Over tid blir det ganske kaotisk. I et sammensatt system er behovet for kabling minimalt. Datamaskiner, nettverk og lagring er integrert.

Datasentraler vil til dels bygge sine egne løsninger. Det er faget deres å tilby databearbeiding som en tjeneste. Da utnytter de det maskineriet som er mest velegnet for oppgaven de vil tilby.

Nettverksleverandøren Cisco innså behovet for et totalt datamaskineri først. Da de introduserte Vblock for tre år siden, undret mange seg for hvorfor Cisco skulle bry seg med datamaskiner som verdens største nettverksleverandør.

Men Cisco mente at en sammensatt løsning var et bedre alternativ for databehandling basert på Intels prosessorarkitektur. EMC og Vmvare ble med på laget. Dermed kan Vblock tilby bearbeidingskapasitet tilsvarende mer enn tusen eldre maskiner ved hjelp av Vmwares virtualiseringsteknologi. Antall virtuelle maskiner er blitt dette tiårets mål på ytelse.

Totalt 11.000 kunder har fattet interesse for Vblock. Det tar tid å gå tilbake til store maskiner.

Men Cisco er tro mot sin nettverksstrategi. Vblock lages av firmaet VCE og selges via sertifiserte partnere. For ikke å være ensidig har Cisco også et tett samarbeid med Netapp med deres lagringssystem. Da betegnes totalløsningen Flexpod. I Norge har Atea laget sin versjon som betegnes Ablock.

Oracle begynte å lage spesialmaskiner. Exadata ble introdusert i 2008. Oracle kjøpte Sun. Suns Java-teknologi er over alt.

Med Sun fikk Oracle grunnlaget for ytterligere spesialmaskiner. Nå er det Exalogic, Exalytics og en arkivmaskin for Big Data.

Exadata har blitt en suksess. Denne databasemaskinen gir en uovertruffen ytelse, men det koster. Det er særlig programvarelisensene som gjør Exadata dyr i bruk.

Kundene er mer enn fornøyd med ytelsen, men ikke med kunnskapsnivået de må ha for å få det maksimale ut av maskinen. Du må utdanne deg til databasemaskinadministrator sier store kunder.

For IBM er det forenkling som gjelder. Pureflex leveres foreløpig i tre avskygninger, som en totalmaskin hvor kunden velger programvare, som en applikasjonsmaskin, og en Linux-maskin.

Platform as a Service vil være IBMs tilnærming. Plattformen skal skapes slik IBM, partnere eller kundene selv vil ha det. IBM har laget grunnlaget for oppskrifter for forskjellige formål basert på erfaring.

IBM har brukt mange år på å skape Pureflex. Denne maskinserien skal bli en bærebjelke for IBM dette tiåret.

En av suksesskriteriene vil være hvor raskt maskinen blir operativ. Det skal helst bare ta timer. Dagens integrering tar uker, gjerne måneder. Det er denne tiden med tilhørende kostnader som skal bort. Da gjelder det å ha et godt administrasjonssystem. IBM satser på Tivoli.

Plug and Play het det i pc-ens barndom. Plug and Play gjelder for dagens integrerte maskiner. Vinnerne vil være de med et godt styringsverktøy og enkel utvidelse ved endrede behov.

Ett styringsverktøy for datamaskinene, ett for virtualiseringen ett for datakommunikasjonen og ett for lagringen er ikke et godt grunnlag for suksess.

Trengs det mer ytelse bør det bare være å dytte inn en ny maskin. Tilsvarende gjelder for nettverk og datalagring. Det skyldes at applikasjoner har ulike krav til bearbeiding. Noen krever mye beregninger andre mye data fra lagringssystemet.

Den integrerte maskinen bør oppdage at den har fått større kapasitet slik at den er klar for nye arbeidsoppgaver. Derfor vil det være et behov for halvferdige systemer, men det krever bedre standardisering.

Men det er kombinasjonen av maskin og programvare som støtter forretningsprosesser. Det har IBM og Oracle forstått.