Satte seg på tronen

Satte seg på tronen

KOMMENTAR: "Ta den med deg" har fått Apple på tronen. Om Apple blir værende er usikkert, men forhåpningene er store.

Analytikerne på Wall Street var i sjokk. De hadde vært dårlige til å anslå omsetningen og resultatene til Apple. Bloggere og amatøranalytikere hadde vært bedre.

For alt var så mye bedre siste kvartal i 2011 som er Apples første i finansåret 2012. 46,33 milliarder dollar er ti milliarder dollar mer enn noe it-selskap har hatt i kvartalsomsetning.

I fjerde kvartal 2009 var omsetningen 15,68 milliarder dollar, i fjerde kvartal 2010 omsatte Apple for 26,74 milliarder dollar.

Til sammenligning antas Hewlett-Packard å ha en totalomsetning for 2011 på rundt 128 milliarder dollar. I finansåret som sluttet 31. oktober, endte Hewlett-Packards omsetning på 127,2 milliarder dollar, en ørliten vekst fra året før da den var på 126 milliarder dollar.

Summeres Apples kvartalsomsetning i 2011, endte Apple på 127,84 milliarder dollar, med andre ord delt første plass som verdens største it-leverandør. Og nå førsteplass som verdens mest verdifulle selskap.

Mens Hewlett-Packard har en vekst på under én prosent har Apple en vekst på minimum 38 prosent, typisk over 80. Det gir løfter om enorm omsetning i 2012.

Apple var bedriftsleverandøren som var nitti dager unna konkurs da Steve Jobs tok over 1997 etter å ha blitt sparket ut av bedriften ti år tidligere. Hans avtale med Bill Gates om bruk av Office og ny kapital på 150 millioner dollar reddet Apple.

Steve brakte med seg operativsystemet som reddet Mac fra nederlaget. Han så hvilken mulighet Apple hadde for å benytte design for å skape oppmerksomhet. Han fikk laget musikkspilleren Ipod.

Bring den med deg fikk svenske flypassasjerer tilbud på da Ipod kom på markedet. De fikk muligheten til å lytte på musikk fra Stockholm til København.

Dermed var grunnlaget lagt fra å gå fra en bedriftsprofil på Apples produkter til en forbrukerprofil. Betjeningen på Ipod utviklet seg. Deretter var det bare å legge til ringetjenesten og Iphone var skapt. Ingen annen mobiltelefon har påvirket utviklingen av telefoner så mye. Men det var først og fremst butikken som skapte momentet.

I USA går folk nærmest mann av huse for å skaffe seg en Iphone. Fornuftig nok tilbyr Apple fortsatt eldre modeller til en redusert pris. 37 millioner Iphones solgte Apple siste kvartal 2011.

Samsung ble slått på målstreken. Totalt solgte Samsung 100 millioner smarttelefoner i 2011 av et marked på 500 millioner. Apple og Samsung har i øyeblikket over 80 prosent av markedet. RIM og Nokia sliter. Nokia har bare solgt én million smarttelefoner med Microsoft Phone 7.

Med Steve Jobs tilbake, gjorde Apple et dypt innhugg i sin produktportefølje. Ifølge Steve Jobs stinket den. Færre og bedre produkter ble svaret.

Selv om de produktene først og fremst ble rettet mot massene glemte ikke Apple sin store tilhengerskare i bedriftene. Med Mackbook Air har Apple satt en ny standard som i år vil påvirke nye modeller fra alle de kjente pc-leverandørene.

I øyeblikket er Apple verdens største leverandør av bærbare apparater. Da er Mac og Ipad lagt sammen. For Ipad brukes mer og mer. Nye app-er for alle slags mulige funksjoner gjorde at Ipad solgte 15 millioner eksemplarer i fjerde kvartal.

Det er direktørsjiktet som driver omsetningen av Ipad. Undersøkelser har vist at i amerikanske bedrifter benytter 21 prosent av de ansatte et produkt fra Apple. I de øverste tre direktørnivåene benyttes mer enn ett produkt.

Kan Apple fortsette? Med 100 milliarder dollar å rutte med kan Apple kjøpe teknologi som forbedrer produktene. Apple har selv anslått drøye 30 milliarder dollar i første kvartal 2012. Enkelte tror på 40 milliarder. Da må interessen for Iphone og Ipad fortsette.

For mange tror at Ipad 3 kommer i mars. Etterspørselen etter Ipad 2 kan få en tilbakegang. Mange tror på Iphone 5 til sommeren med større skjerm og LTE. Det kan påvirke etterspørselen etter de eldre Iphone-modellene.

Mange tror at Apple vil nå nye markeder, Kina først og fremst, men da må Apple kunne levere.

For tiltroen til at Apple kan endre vår hverdag er stor. Nå er det tv. Foreløpig er Itv et hobbyprodukt, men i løpet av året kan det ta det amerikanske markedet med storm. Da vil Ipad overta som den brukervennlige fjernkontrollen. Knappetrykking vil forsvinne.

Les om:

Ahlerts Hjørne