Unix-leverandørene må samle seg

Unix-leverandørene må samle seg

KOMMENTAR: Alle har utviklet hver sin Unix med hver sin prosessor.

Unix-maskinene er som Gulliver. De er kjemper i forhold lilleputtene, dagens standard maskiner. Spørsmålet er om Unix-maskinene klarer å rive seg løs og stå opp på samme måte som Gulliver etter lilleputtenes binding.

IBM har oppgradert Power. Prosessoren strutter som Gulliver i forhold til lilleputtene og blefuscuene, klar til å hamle opp med hvem som helst.

Intel har fått hastverk. Itanium skulle være mesteren. Det sa Intels toppsjef Paul Otellini for fem år siden. Men Itanium har skuffet.

Men Itanium er ikke alene. Suns Sparc har heller ikke vist mestertakter til tross for at Suns tidligere toppsjef Scott McNealy uttalte at det er bare IBM, Intel og Sun som betyr noe. Ett håp er Sparc VIIIfx.

McNealy har nesten fått rett, men Intel har et alternativ, Xeon. Pc-prosessorene har pest så lenge at nå har de kommet i form. Opteron og Xeon er ikke lenger pc-prosessorer.

Dermed er det ikke bare Intel. AMDs Opteron vil også ha et ord med i laget. Og AMD kan skryte selv om firmaet sliter. Verdens kraftigste beregningsmaskin Jaguar, er bygget med AMDs prosessorer. Jaguar er som 37.000 lilleputter, vanskelig å hamle opp med.

Effektivitet

Etter tre år er en ny generasjon datamaskiner med Power klar til å overbevise kunder om at det er andre alternativer enn industristandard datamaskiner. Dermed har IBM holdt sine løfter om å fornye seg. Det har ikke konkurrentene. Skal de ikke bli feid av banen av AMD og Intels alternativer må de kunne levere.

Intel har derfor introdusert Itaniums lenge etterlengtede fornyelse, Itanium 9300. Den er fortsatt størst med hensyn til antall transistorer, enorme to milliarder. Ufordringen er å utnytte dem effektivt. Foreløpig er det ingen maskiner med denne prosessoren. Kanskje kommer de i april. Hewlett-Packard er nærmest den eneste med tiltro til Itanium.

IBM har prøvd og forkastet Itanium. Platform Solutions har prøvd og blitt oppkjøpt av IBM. Dermed har IBM nok en gang forkastet Itanium. SGI har prøvd og gått konkurs. SGI er igjen på banen etter å ha blitt kjøpt av Rackable, men interessen for Itanium er usikker.

Problemet for Itanium, Power og Sparc er at de har for få tilhengere. Les videre på neste side!