Virtualisering til styret

Virtualisering til styret

KOMMENTAR: HP har gjenoppdaget virtualisering. Nå er det et virkemiddel for bedre forretningsdrift.

Hewlett-Packard vil så gjerne. It-direktørene skal gjøre om virtualisering til et forretningsbegrep som styret kan forstå. Nå er ikke virtualisering bare et virkemiddel for effektiv bruk av tekniske ressurser.

Men virtualisering er ikke et begrep som kan presenteres for et styremedlem. De er interessert i helt andre forhold. Hvor er vi, hvordan går det, hvor går vi, er ikke direkte relatert til virtualisering av it.

For virtualisering handler om å drive sin it-virksomhet mer effektivt og dermed bidra til å redusere kostnadene. At Hewlett-Packard i USA har funnet ut at nå skal alt firmaet gjør relateres til virtualisering hjelper lite for å gjøre kundene mer konkurransedyktige. Hadde Hewlett-Packard presentert en visjon, en strategi og en utviklingsplan, hadde budskapet om virtualisering vært til å tro på. Lær av Cisco.

Det er til å få krampe av at ansvarlige for en rekke produktområder skal stå rett og messe at nå er også deres ansvarsområde blitt deiligere, fordi virtualisering kan knyttes til produktområdet.

Virtualisering har ikke vært så vidunderlig, før nå, selv om det har vært et begrep siden femtitallet. Det er mer enn femti år gammelt.

Microsofts egen feil

Grunnen er Vmware som gjør en "pc" til en flerbruksmaskin. Vmwares suksess skyldes ene og alene Microsofts dårlige applikasjonshåndtering. Begrepet virtuelt minne med minnehåndtering for mange samtidige applikasjoner som jobber mot prosessoren i henhold til prioritet, er ikke noe Microsoft har kjennskap til.

Derfor har det blitt én maskin for én applikasjon. Det tar plass, bruker strøm og er upraktisk. Men med dagens prosessorkraft har en maskin ytelse til å behandle mange samtidige applikasjoner.

Mindre strømforbruk og færre fysiske maskiner gjør godt for driftsansvarlige, virker mindre imponerende for it-direktørene og fremkaller mest et gjesp hos styret med mindre innsparingen er betydelig.

Det er usikkert hva som skal frembringe entusiasme hos it-direktøren så han snakker varmt om virtualisering for at det skal bli et styretema. Naturligvis kan det fremme bedriftens grønne tiltak, hvis styret er opptatt av en bedre miljøprofil.

Virtualisering bidrar til å spare strøm og gulvareal, men har en tendens til å skape nye utfordringer. Det er så lett å sette opp en ekstra virtuell maskin. Enkelte hevder at antallet har økt med femti prosent. Hver eneste virtuelle maskin skal administreres. Det er en betydelig utfordring. På dette området har Hewlett-Packard et bra utgangspunkt med sin omfattende programvareportefølje.

Katastrofer

Like fullt mangler det foreløpig programvareprodukter som bidrar til enklere og effektivere oppsett og oppfølging av de mange virtuelle maskinene. For selve maskinen er bare av interesse for de driftsansvarlige. Applikasjonen på maskinen har interesse for ansatte i organisasjonen.

Fremtidig virtualiseringsprogramvare må kunne gjøre konsekvensutredninger av et sammenbrudd. Hvem er påvirket? Hva betyr et stopp for virksomheten?

Ingen eller ytterst få virksomheter i Norge har kalkulert hva et sammenbrudd koster, selv om det bare varer noen timer.

Les om:

Ahlerts Hjørne