Aker Kværner røsker ut gammelt it-utstyr

Aker Kværner røsker ut gammelt it-utstyr

Aker Kværner og HP har inngått en betydelig avtale om fornyelse av industrigigantens it-infrastruktur. Det ser nesten ut som en outsourcingsavtale.
Det ser nesten ut som HP Norge har fått til sin første solide outsourcingsavtale. Aker Kværner skal leie splitter nytt utsyr som HP skal ha i sine lokaler og forsyne med strøm. Driftingen skal imidlertid skje fra Aker Kværners egne it-folk som fortsatt skal være i selskapets egne lokaler.

-- Vi skal satse på en høy grad av standardisering og vi skal ha færre leverandører, sier Anne-Cecilie Fagerlie som er it-direktør i Aker Kværner.

Hun forteller til Computerworld at den norske industrigiganten nå vil knytte tre it-leverandører nærmere til seg.

-- Microsoft, SAP og HP vil være viktige samarbeidspartnere for oss arbeidet med en ny global organisering av it-strukturen, sier Fagerlie.

Tar infrastrukturen først

For å danne et godt fundament til videre effektivisering, har Aker Kværner startet med infrastrukturen. Alt skal ut og erstattes med splitter nytt utstyr fra HP.

-- Vi er en global aktør og har et behov for å standardisere og forenkle it-infrastrukturen for å kunne levere billigere og bedre produkter til våre kunder, sier Fagerlie og legger til at de forretningsmessige målene er drivkraften i prosjektet.

Avtalen med HP går over fem år og vil omfatte foruten konsulenttjenester, pc-er, servere, lagring samt supportering til Aker Kværners 18.000 it-brukere globalt. Frem til sommeren 2005 vil Aker Kværner i følge Fagerlie konsentrere seg om den norske delen av virksomheten. Og denne delen av avtalen er verdt hele 100 millioner kroner for HP. Utover landets grenser vil HP spille på sine internasjonale ressurser.

-- Vi har brukt våre internasjonale ressurser for det de er verdt for å få til avtalen med en global aktør som Aker Kværner, sier Frode Haugli som Norgessjef i HP og fortsetter:

-- Jeg tror det har vært viktig at de kan forholde seg til en leverandør enten det er deres virksomhet i Storbritannia, Singapore, Houston eller India.

Når Aker Kværner er ferdige med sin infrastruktur i Norge står den globale for tur. Og så skal jungelen av appliaksjoner i Aker Kværner røskes tak i.

-- Hvor mange forskjellige applikasjoner har dere i dag?

-- He he, det er veldig mange, sier Fagerlie.

-- Hvor mange skal dere ha etter oppryddingen?

-- Det er også veldig mange, men forhåpentligvis en god del færre enn vi har i dag, sier Fagerlie ut å kunne komem inn på et konkret tall og fortsetter:

-- Vi har en betydelig jobb å gjøre også på applikasjonssiden. Og vi vil her bruke samme strategi ved å gå for nye standardiserte løsninger.

Anne-Cecilie Fagerlie sier at kostnadene med helt ny infrastruktur vil bli tatt løpende. -- Vi har valgt en konservativ modell og regnet lønnsomhet på bare de faktorer som er lett å måle. Alene vil disse gjøre prosjektet lønnsomt, i tillegg kommer positive bi-effekter for forretningsdelene av organisasjonen, sier hun.

Outsourcing neste?

-- Avtalen med HP hvor de har alle serverne i sine lokaler ser vel egentlig ut som starten på en outsourcingsavtale?

-- Vi vil selv drifte systemene og ingen ansatte blir tatt over av HP, så dette er ingen slik avtale.

-- Men det vil gjøre det en del enklere å finne en slik partner etter å ha ryddet i eget hus?

-- Når vi har gjort dette, er det mye som blir enklere, sier Fagerlie.

-- Som den forestående fisjonen mellom Aker og Kværner?

--Den blir nok ikke påvirket, men standardiseringen og oppryddingen vil gjøre oss bedre i stand til fremtidige endringer, avslutter Fagerlie.