Albert setter fart i Formel 1

Albert setter fart i Formel 1

HINWIL, SVEITS: Sauber Petronas satser tungt i Formel 1 med den kraftigste og største vindtunnelen og superdatamaskinen Albert.
HINWIL, SVEITS: Formel 1 dreier seg om fart og små marginer. Siden de fleste detaljene når det gjelder bilene er bestemt av regler, er det i første rekke de aerodynamiske egenskapene som kan forbedres.

Derfor står det en diger vindtunnel på bygda noen få mil utenfor Zürich. Og derfor ble Formel 1-sportens største tungregnemaskin tatt i bruk i det samme bygget. Albert, oppkalt etter en viss Einstein, er en Linux-klynge med 530 AMD Opteron-prosessorer.

Privatfinansierte Sauber Petronas har deltatt i sporten siden mars 1993. Den sveitsiske motorentusiasten Peter Sauber begynte imidlertid å bygge konkurransebiler i Hinwil i 1970. Ved innvielsen av Albert sa Sauber at strømningsanalyse og bruk av vindtunnel er de viktigste verktøyene i Formel 1.

Både og

De to metodene for å utvikle bedre racerbiler står ikke i motsetning til hverandre. Vindtunnelen gir raske og nøyaktige resultater og er velegnet for optimalisering av detaljer. Når det gjelder å finne nye løsninger, er den ikke egnet; det blir å gjette seg frem og teste.

Datasimulering har ikke disse fysiske begrensningene, og medfører heller ingen produksjonskostnader. Dessuten gir det fundamental forståelse av strømningene. Ulempene med simulering er at den blir svært langsom i forhold til å gi fullstendige resultater på en bils egenskaper. Der er tunnelen best.

Sveitsisk prosjekt

Albert er utviklet av det sveitsiske selskapet Dalco, som hevder å være ledende i Europa på Linux-klynger innen tungregning. Brødrene Christian og François Dallmann har erfaring med å bygge supermaskiner siden 1999, da de i en alder av 21 og 19 år designet og leverte datidens raskeste europeiske Linux-maskin til den sveitsiske tekniske høyskolen Eidgenössische Technische Hochschule Zürich.

Guttene hevder at å tro at det bare er sette sammen et system med identiske prosessorer og oppnå samme ytelse er forfeilet. De vil ikke ut med nøyaktig hvordan de håndterer klyngens internkommunikasjon, ut over at Albert er basert på Suse Linux og Dalcos egenutviklede programvare.

Bruker mye

Den nye maskinen er 30 ganger raskere enn maskinen den erstatter. Den håndterer 2.332.000.000.000 beregninger i sekundet, har en maksimal intern dataoverføring på 240 gigabyte per sekund. Og den har et strømforbruk på opptil 88.000 watt.

Det medfører et stort behov for kjøling, som også skal holde riktig temperatur på alle komponentene i de ti skapene Albert består av. APC, American Power Conversion, har levert et helt nytt kjølesystem basert på vann i lukket omløp. APCs "High Density Cooling Enclosures" er i stand til å absorbere inntil 15.000 watt per skap.

APCs Peter Hannaford hevdet under lanseringen at Albert sannsynligvis er verdens mest effektive datamaskin regnet per kvadratmeter. Prisen er i alle fall rundt 26.750.000 kroner.