Albumfoto på 1-2-3

Albumfoto på 1-2-3

Bilder er fortsatt best på papir. Vi har testet åtte fotoskrivere for små og store formater.
Vi vet at de aller fleste digitalbildene som blir tatt, ligger på PCen, og kommer aldri lengre. Dette funker fint for å se på egne bilder, men for å dele med andre må de ut på papir. Vi kikker på utvalget som gjelder.

Utvalget av skrivere til heimen er enormt, og det blir ikke mindre av å legge de spesialiserte fotoprinterne for utskrifter i albumformat på 10x15 cm. Vi ba fabrikantene om å vise oss printere i begge formater, både A4 og småformat.

Ta den med på tur

Den viktigste egenskapen til en slik skriver, er størrelsen. Den kan tas med på tur, eller stikkes bort i en skuff i reolen i stua. Noen av disse skriverne har til og med mulighet for batteridrift, slik at du ikke er avhengig av strømtilførsel for å få utskrifter.

Vi tror ikke at en slik printer er den eneste du eier; den er heller et supplement for kjappe utskrifter i småformat. Når det er sagt, er det likevel et krav at bildene den lager holder albumkvalitet. Dette fordi også fotografiene du tar ut på en slik printer skal kunne brukes på vanlig vis.

Dersom du kun har én skriver i huset, vil vi anta at det er en A4-skriver. En slik printer kan alt en småprinter kan, med mulig unntak for å stikke den bort i en skuff. En A4 printer kan skrive på et utall forskjellige papirtyper og formater, i tillegg til 10x15 cm fotopapir. Dette gjør slike skrivere mer fleksible. Kvaliteten på bildene står ikke på noen måte tilbake for resultatene du får fra en fotoprinter i småformat. I dette segmentet er det langt færre aktører, og vi har testet produkter fra de tre dominerende fabrikantene her.

Farger og penger

Grovt sett kan en si at majoriteten av småskriverne er basert på sublimering, mens A4-skriverne alltid er basert på blekk. Denne forskjellen har et par konsekvenser som en skal være oppmerksom på.

Sublimering er en teknikk der primærfargene legges på papiret lagvis fra et fargebånd. På grunn av fargebåndet selges alltid papir og fargebånd sammen, fordi lengden på fargebånd korresponderer nøyaktig med antall bilder det kan trykke. Derfor er du helt sikker på hvor mange utskrifter en slik pakke kan gi deg: Om det er 40 ark i pakken, så får du 40 utskrifter, ikke 39 og ikke 41.

På samme måte er det en sammenheng mellom fargebåndet og papirets størrelse og fasong. De fleste fabrikantene tilbyr derfor kun 10x15 cm fotopapir til sublimeringsskriverne sine. Her skal Canon ha ros for å ha et større utvalg.

Blekkskrivere har ikke det samme forholdet. Blekkpatronen har en sannsynlig kapasitet, men den er ikke sikker. Dersom du skriver ut mange bilder med en dominerende farge, risikerer du å gå tom for den fargen først. HP har pakker med blekk og papir der papirmengden er tilpasset blekkmengden, men du kan ikke vite om dette går tomt samtidig.

Vi mener at en utskrift skal koste mindre enn 3 kroner, aller helst under kr. 2,50 også. Selv dette er en høy pris hvis man tar i betraktning at Elkjøp nå har også kastet seg inn i kampen om utskrifter og satt prisen ned til bare 50 øre per bilde!

Hastighet og kvalitet

Vi har klokket enkeltutskrifter av 10x15 cm foto fra et minnekort på alle skriverne. Disse tidene er kun veiledende fordi det er mange forhold som spiller inn på tiden det tar å skrive ut.

Dersom du skriver ut 10 bilder i én sleng, i stedet for ett og ett, vil snitthastigheten per bilde bli lavere. Dette kommer av at alle skrivere vil skrive ut bilde nummer to raskere enn det første. På en måte kan en si at skriveren trenger «å komme i gang» før den når toppfart.

I tillegg vil andre utskriftsformer kunne ta ulike tider i forhold til den vi har valgt. Kopler du til kameraet med PictBridge, vil du se andre tider, og i noen tilfeller raskere utskrifter. Det samme gjelder for PC-tilkoplete skrivere. Vi har imidlertid skrevet ut de samme bildene fra det samme minnekortet, så en kan si noe om forholdet i utskriftshastighet mellom skriverne.

Vi har vurdert kvaliteten på bildene vi har skrevet ut mot hverandre. Generelt kan en fastslå at alle lager gode bilder, og det er til en viss grad en smakssak hvilke en liker best. Det er derfor ikke utskriftskvalitet alene vi har lagt vekt på i denne testen. Andre momenter er pris, pris per utskrift (for småskriverne), funksjoner, hastighet og generelt hvor fornøyde vi er med produktet.

Vårt valg

Testvinner blant de minste fotoskriverne er Samsung SPP-2040. Dette er en god og liten modell som har mye å by på. Den innebygde fargeskjermen er bra til å styre utskriftene på, og du orienterer deg kjapt når du skriver ut fra et minnekort. Alle typer minnekort støttes av kortleserne til denne skriveren, noe vi synes er viktig. Dette er også den nest raskeste blant de små modellene vi har testet. Den klarte å lage en første utskrift på 66 sekunder i snitt. Den bråker litt mens den jobber, men det klarer vi å leve med.

For deg som ønsker større formater kan vi anbefale HP Photosmart 8250. Dette er den desidert raskeste skriveren i testen, uansett kategori. Et poeng her er at noe bildekvalitet i forhold til de beste er ofret for å oppnå høyere hastigheter. Når dette er sagt, så er bildene helt brukbare, det er bare ved grundig sammenlikning mot de andre at denne kommer til kort.

Her kan du lese hele testen