Alcatel med Wimax til høsten

Alcatel med Wimax til høsten

Intels Wimax-brikke gir selskapet innpass hos teleutstyrsprodusentene. Alcatel kommer med trådløst Intel-utstyr allerede til høsten.

Intel samarbeider med Alcatel for å få fart på trådløsutviklingen. Det franske konsernet kunngjorde nylig at utstyr basert på Intels Wimax-brikke vil komme på markedet i fjerde kvartal 2004.

Wimax er populærbetegnelsen på utstyr som er laget i henhold til trådløs-standarden IEEE 802.16. Dette er trådløst utstyr som har rekkevidde på inntil 50 kilometer og som gir dataoverføringshastighet på flere hundre megabit per sekund.

Det er neppe tilfeldig at Alcatel er tidlig ute med tilby basert på 802.16-standarden. Målgruppen for den typen utstyr er nemlig teleoperatører som leter etter alternativer til dsl for å kunne tilby bredbånd til enda flere. Alcatel er verdens største leverandør av dsl-utstyr og garderer seg nå mot å miste markedsandeler.

Spørsmålet mange stiller seg er om Wimax-utstyret kommer for sent. På samme måte som WiFi-sertifisering for trådløse lokalnett, innebærer Wimax-ordningen testing av samvirke mellom utstyr fra ulike produsenter. Usikkerhetsmomenter er om slikt samvirke oppfattes som viktig, eller om kundene vil velge propritære alternativer.

Det er verdt å merke seg at det tok ti år før wlan ble en suksess, mens Wimax bare har vært en realitet i 18 måneder. Flere teleoperatører har sagt at de går for propritært utstyr i stedet for å vente på de første Wimax-sertifiseringene i 2005.

Intels avtale med Alcatel, og en tilsvarende avtale med Siemens, kan være det som skal til for at Wimax blir en suksess. Intel har tidligere vist at de klarer å få bred støtte i industrien for teknologiene selskapet satser på.

-- Wimax åpner opp et helt nytt marked for oss, sier en av  Intels talsmenn til IDG News.