Alcatel møter stengte dører

Alcatel møter stengte dører

Cisco-sertifiserte nettverksspesialister velger heller utstyr de kjenner fra før. Det er en utfordring for Alcatel-topp Lars Boilesen.
Telebransjen har oppfattet at Alcatel har klart omleggingen fra tradisjonell teleteknikk til ip bedre enn noen annen utstyrsprodusent. Ifølge analyseselskapet Synergy kommer nå én av fire rutere for såkalt "ip edge aggregation" fra Alcatel.

Det franske selskapet har også levert mer enn 70 millioner dsl-linjer, hvorav 700.000 i Norge. Og 35 større teleoperatører har bestemt seg for å bruke Alcatels bredbåndsløsning ISAM (Intelligent Services Access Manager) for å innføre triple play, altså tv, internett og telefoni over samme kabel. Sammen med Microsoft er Alcatel helt i tet innen ip-basert tv.

Utfordringen er å få norske bedrifter til å se på Alcatel som et ip-selskap. For å få til det må it-sjefer og nettverksspesialister overbevises. Det er et langt lerret å bleke.

Inn i hodene

Ute i bedriftene forbindes Alcatel fortsatt med telefoni. Lan-folkene har ikke noe forhold til selskapet. Dessuten har den største konkurrenten, Cisco, vært ekstremt flink til å bruke sertifiseringer for å knytte til seg ekspertene på datanettverk.

For å øke kompetansen på Alcatels ip-utstyr satses det nå for fullt på sertifisering av både forhandlere og brukere. Det nytter lite å tilby bra utstyr hvis driftsfolkene foretrekker utstyr fra sin eksisterende leverandører.

- Det er viktig å gjøre teknikerne komfortable med vår teknologi, sier Lars Boilesen, administrerende direktør i Alcatel Norway og nordisk Alcatel-sjef.

Boilesen kom fra Opera Software til Alcatel Norway i fjor. En av oppgavene er å samkjøre Alcatels telekom-virksomhet med aktivitene rettet mot bedrifter, som drives av Alcatel Business Systems.

- Vi må få fram at bedriftene kan få et samlet tilbud fra oss, sier en av Alcatels ip-spesialister, Helge Dahl.

Norge i forkant

En annen utfordring for Alcatel er at mindre bedrifter kaster ut hussentralen. I stedet for å kjøpe ny ip-basert taleserver, velges nettsentriske løsninger.

- Norge ligger i forkant når det gjelder bruk av nettsentriske løsninger, sier Tore Evensen, nordisk markedsdirektør i Alcatel Business Systems.

Alcatels historie i Norge og god kompetanse på området, gjør at norske Alcatel-folk er sentrale i arbeidet med å teste ip-baserte svitsjer i telenettet (softswitch-er).

Omsetningsmessig har softswitch-ene begrenset betydning. Avanserte hussentral-funksjoner ligger nemlig i egne applikasjoner. Det er derfor viktig at Alcatel kjøpte ruterselskapet Timetra i 2003. Selskapets mest suksessrike rutere kommer fra dette oppkjøpet.

Ifølge Tore Evensen i Alcatel Business Systems har også for Alcatels egenutviklede rutere også tatt seg opp, etter at salget har gått treigt i flere år. Nå tilby det franske selskapet et fullt spekter av ip-utstyr, fra administrerte lag 3-svitsjer og oppover.