Alcatels mobiltelefoner blir kinesiske

Alcatels mobiltelefoner blir kinesiske

Kinesiske TCL og franske Alcatel etablerer et felles mobilselskap etter Sony Ericsson-modellen. Mobiltelefonene kommer til Norge.

TCL er Kinas største og Asias nest største mobilprodusent. I fjor solgte selskapet ti millioner telefoner, omtrent like mange som Alcatel. Til sammen vil joint venture-selskapet de to selskapene nå etablerer bli like stort som Sony Ericsson.

Det er ikke bare størrelsen de to joint venturene vil ha felles. Ifølge Kim Vestergaard, nordisk mobilansvarlig i Alcatel, følger Alcatel og TCL samme mal som da Sony og Ericsson innledet sitt samarbeid.

Alle Alcatels utviklings- og markedsaktivieteter innen mobiltelefoni flyttes over i det nye selskapet. Hele staben på 600 mennesker som arbeider med mobiltelefoner i Alcatel flyttes også. '

I motsetning til Sony Ericsson som ble etablert som nytt merkenavn, vil telefonene fra det nye selskapet selges under Alcatels merkenavn. Alcatel gir samtidig fra seg rettighetene til å bruke sitt eget navn på mobiltelefoner og andre mobile terminaler.

--  Alcatel kan igjen bli en stor mobilprodusent. Gjennom TCL-samarbeidet vil vi stå utrolig sterkt både i Asia og Europa, sier Vestergaard til Computerworld.

TCL bidrar med mest penger og vil dermed få kontrollen over det nye selskapet. Kineserne bidrar med 55 millioner euro (445 millioner kroner), mens franskemennene skyter inn 45 millioner euro (364 millioner kroner). Det er ikke kjent fra det nye fransk-kinesiske selskapet vil hete.

Alcatel har tidligere gjort to forsøk på å komme inn i det norske markedet, uten å lykkes. Uavhengig av Kina-samarbeidet gjøres nå et tredje forsøk. Lasse Semundstad er ansatt som Alcatels mobilmann i Norge. Han har tidligere arbeidet i Alcatel, men kommer nå fra Telenor mobil.

-- Vi kommer inn med eksisterende produktportefølje. Men samarbiedet med TCL gjør at vi kan satse enda sterkere enn da vi besluttet å prøve oss på Norge, sier nordenansvarlig Vestergaard.

Alcatels problemer i Norge har tidligere bunnet i at selskapet ikke har klart å bli med i Telenors og Netcoms subsidierings- og markedsføringskampanjer. Vestergaard vil ikke si om Alcatel nå er tatt inn i varmen hos operatørene.

-- Vi har møter både med Netcom og Telenor, er alt han vil si.