- Aldri opplevd maken til ignoranse

- Aldri opplevd maken til ignoranse

Google svarer ikke på Bjørn Erik Thons henvendelser om Blogger. Nå håper Datatilsynet at noen anmelder tjenesten.

- Jeg har aldri før opplevd maken til ignoranse fra et profesjonelt selskap, skriver Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon i et purrebrev til Google, som Computerworld har fått innsyn i.

Bakgrunnen for den skarpe tonen er et brev Datatilsynet sendte Google i april, vedrørende Googles bloggtjeneste Blogger. I brevet peker tilsynet på flere kritikkverdige forhold ved tjenesten. Blant annet at det er umulig å komme i kontakt med eierne av ulike blogger for å få fjernet trakasserende eller sjikanøst innhold, og ingen i Bloggers supportteam har noensinne svart på tilsynets henvendelser. Youtube, som også eies av Google, svarer alltid på slike henvendelser, heter det i brevet.

Skuffet og kritisk

- Det overordnede her er at vi får ingen svar fra Google. Det er jeg skuffet og kritisk til, og det er sjelden at vi opplever en slik situasjon, sier Thon til Computerworld.

Han forteller at tilsynet hadde et møte med Googles policysjef for Norden, David Mothander, og Googles norgessjef, Jan Grønbech, for rundt et halvt år siden, men at det ikke har ført til noen endring i situasjonen.

Slettmeg.no, Datatilsynets egen tjeneste som bistår folk med å fjerne personkrenkende innhold på nettet, får stadig henvendelser fra publikum som ber om hjelp til å få slettet innhold fra Blogger.

Ifølge Thon er Slettmeg.no fundert på at ting kan løses på et uformelt vis, uten å blande inn jus, hvor partene baserer seg på god vilje og dialog. Dette har vært en suksessformel for slettmeg.no, men Google stiller ikke opp på et slikt samarbeid.

- Dette står i kontrast til for eksempel Facebook, som faktisk møter oss, de svarer på brev og ber om utsettelse dersom de har problemer med en tidsfrist, og vi har en ryddig dialog, sier Thon.

- Skulle gjerne sett at Google ble politianmeldt

Prosjektleder i Slettmeg.no, Ole Morten Knudsen, forteller at heller ikke de har fått noe ordentlig svar på sine henvendelser til Google.

Han peker eksempelvis på et tilfelle der en person hadde fått navnet sitt omtalt i en rasistisk vits på en blogg, og at dette kommer høyt opp i Googles resultater ved søk på navnet. Personkrenkende og trakasserende innhold kan bli liggende i årevis, noe som er svært uheldig, for eksempel i en situasjon der man søker jobb, mener Knudsen.

- Vi ønsker et system for å komme i kontakt med dem som eier bloggene. Systemet kan godt være slik at man kan være anonym, men Google jobber ut fra et prinsipp om ikke å blande seg inn. Google sier du må ha en rettskjennelse for at de skal foreta seg noe, sier Knudsen.

- Problemet er at det per i dag ikke er noen mulighet til å få slettet denne typen innhold. Vi skulle gjerne sett at Google ble politianmeldt. Jeg er usikker på hvordan de vil reagere, men tre linjer fra politiet ved at en privatperson går til anmeldelse ved sitt lokale politikontor, det skulle vi gjerne sett at var prøvd, sier Knudsen.

Computerworld har forsøkt å komme i kontakt med både David Mothander og Jan Grønbech, så langt uten å lykkes.