Alkohol skal hjelpe Nokia

Alkohol skal hjelpe Nokia

Fremtidens mobiltelefoner kan få lengre tale- og batteritid ettersom de kan gå på alkohol. Nokia viste fram en prototyp i Helsingfors tirsdag.
HELSINGFORS: -- Snart kan du ha alkohol i en flaske i dresslomma til påfyll uten å miste jobben, spøker Yrjö Neuvo, som er konserndirektør og medlem i Nokias konsernledelse.

Neuvo er egentlig teknologiprofessor. Han er dessuten Nokias fremste teknologirådgiver. Alle nye teknologiprosjekter Nokia jobber med blir nøye vurdert av Neuvo.

I Helsingfors viser han Computerworld et spesielt håndfrisett som har metanol som kraftkilde. Prototypen vil neppe komme i handelen, men Neuvo sier at Nokia jobber med denne type batteriløsninger for fremtidens mobiltelefoner, som trenger mer kraft for å kjøre applikasjoner som for eksempel videokonferanser.

Alkoholbatteriet er dessuten mindre enn dagens mobilbatterier. Det kan frigjøre plass til andre funksjoner, samt gi rom til eksempelvis større skjermer i fremtidens mobiltelefoner.

-- Mobiltelefoner, håndfrisett og annet batterikrevende mobilutstyr kan få alkohol som kraftkilde i stedet for dagens batterier som har begrenset tale- og batteritid. Med en skvett alkohol i for eksempel håndfrisettet vil du kunne snakke lengre enn med dagens løsninger. Men neppe bedre - husk at alkoholen skal brukes til duppeditten, og ikke drikkes, sier en lattermild Neuvo.

Tenker utradisjonelt

Overfor Computerworld sier Yrjö Neuvo at de må tenke utradisjonelt dersom de skal jobbe fram nye innovasjoner som kan kommersialiseres. Selv om Nokia har hatt en markant nedgang i salget de siste månedene, er de fortsatt bjellesauen hva gjelder mobilteknologier og nyvinninger.

De største og mest lønnsomme oppfinnelsene i den internasjonale mobilbransjen er det nemlig Nokia som har stått for, og de fleste av disse har Yrjö Neuvo vært ansvarlig for. Han har jobbet 11 år hos den finske mobilgiganten med fremtidsteknologier.

-- Helt siden jeg startet i Nokia har troen på mobile lokasjonstjenester vært der, men vi har ikke kommet frem til gode nok løsninger som har tatt av i markedet. Jeg har tro på at om to år så vil mange av våre toppmobiler ha innebygde gps- og kartløsninger, som gjør at det kan lanseres en rekke nye lokasjonsbaserte tjenester.

Raskere dataoverføring

I dag har umts en teoretisk overføringshastighet på 2 Mbit/s. Neuvo opplyser at om to år vil hastigheten økes til 10 Mbit/s, som vil være svært viktig for de nye umts-tjenestene.

-- Men vi og resten av mobilbransjen skal ikke se oss helt blind på nye mobilhastighetene som er mulig å få til. Husk at de fleste mobiltjenestene også i fremtiden vil bestå av tekstbasert innhold og derfor ikke trenger lynraske overføringslinjer, sier Neuvo.

Han sier til Computerworld at han er kjent med at andre selskaper, blant annet Motorola og Cisco, jobber med å lage umts-telefoner som også kan fungere på wlan. Men han bedyrer at Nokia ikke har noen slike planer.

-- Den største nyvinningene i fremtiden vil ikke være i selve mobiltelefonene, men i de mobile nettverkene. Vi jobber derfor hardt med å forbedre nettene og programvaren slik at nye tjenester kan virkeliggjøres. På grunn av konkurranseforholdene kan jeg ikke si mer om dette, sier Neuvo.