Alle piler peker oppover

IKT-indeksen i regi av IKT-Norge og Norsk Gallup viser at 2004 vil bli et bedre it-år enn 2003. Antall bedrifter som skal øke investeringene går frem, mens antall som skal redusere går tilbake.
Hovedresultatene for IT-indeksen viser at alle indikatorene har hatt positiv utvikling. IKT-Norge konkluderer med at det kan se ut til at 2004 blir et bedre år for bransjen enn 2003.

Forskjellene som tidligere har vært tydelige mellom privat og offentlig sektor er ikke lenger så fremtredende, selv om investeringsviljen fortsatt er noe større innen det offentlige.

Det er spesielt de totale it-investeringene som har gått mye frem, og antallet som skal øke investeringene går frem og antallet som skal redusere har gått tilbake.

Men indeksen viser at investeringsviljen er noe lavere blant virksomhetene med over 50 ansatte. Sikkerhetsverktøy er produktområdet som øker mest fra IKT-indeksen i andre kvartal.

Få oppsigelser

Kun en prosent av bedriftene sier at bemanningen i it-avdelingen skal reduseres de neste 12 månedene. De aller fleste sier den skal være på samme nivå.

I en kommentar til indeksen sier IKT-Norge at markedet har snudd, og at de ferske resultatene fra indeksen bekrefter de bruddene som man så i forrige kvartal.

Men hvor pålitelige er disse resultatene?

-- Det vi spør om er hva de tror de skal bruke de neste 12 månedene, så det er basert på hva bedriftene tror, sier prosjektleder Fredrik Syvertsen i IKT-Norge.

Han legger til at tredje kvartal antageligvis er den mest rikige perioden for indeksen, i og med det er da budsjettene for neste år legges.

-- Men man er alltid farget av der man er nå.

Trendbrudd som ikke har vist seg å stemme, har forekommet en gang før i IKT-indeksens historie. I andre kvartal i fjor pekte det svakt oppover, men resultatet ble det stikk motsatte

-- Men nå viser indeksen fremgang for andre kvartal på rad. Det peker ganske kraftig oppover, sier Syvertsen.

Nøktern oprimisme

Han tror på en stabilisering fremover. I sin kontakt med sine medlemsbedrifter får IKT-Norge høre at markedet er i ferd med å løsne, fordi det er lenge siden det er foretatt større investeringer i pc-parken og lignende.

-- De er nøkterne optimister, men de ser ingen ny bonanza.

Kun 18 av IKT-Norges 400 medlemmer kjøper den komplette rapporten som er brutt ned på diverse produktområder. Det koster 50.000 i året å få hele rapporten.

Ifølge Syvertsen koster det cirka en million kroner i året å gjennomføre IKT-indeksen fire ganger i året.

-- Burde ikke IKT-Norge som en ikke-kommersiell interesseorganisasjon dele disse resultatene med flere av medlemmene sine slik at de kan brukes av alle?

-- Jeg ser helt klart at det er et poeng, men der er det styret som bestemmer, sier Syvertsen.

IKT-indeksen er gjennomført i første halvdel av september, med et utvalg på 623 bedrifter med fire ansatte eller mer.