Det aller største spion-nettstedet

Det aller største spion-nettstedet

Hold deg unna Kazaa.
Fildelingstjeneste Kazaa står fremdeles øverst på liste av webens mest smittefarlige tjenester. Anti-virus-selsapet Computer Associates har kåret Kazaa som nettes største fare når det gjelder spionvare.

På plassene etter Kazaa ligger Ezula, Adopt.Hotbar.com, GameSpy Arcade og Download Accelerator Plus.

Kazaa får første plassen først og fremst fordi tjenesten er veldig populær. Programmet er lastet ned 200 millioner ganger.

Kazaa har siden starten hatt et rykte for å spre spionvare (programmer som overvåker aktivitetene på pc-en din). Programmer som Ezula, New.net og Cydoor kom sammen med Kazaa på pc-ene. Kazaa-gründer Niklas Zennström har prøvd flere ganger å benekte at dette var spionvare, og kalte det "programvarebundling".

-- Programvare som distribueres med Kazaa lagrer ikke informasjon om surfingen til brukeren. Det er ingen informasjon som sendes til sentrale servere, har Zennström uttalt flere ganger.

Mange brukere er ikke overbevist. Kazaa har fått et dårlig rykte når det gjelder spionvare, noe som tallene til CA bekrefter. En løsning kan være å skifte til Kazaa Lite, som ikke er bundlet med andre programvare og er spionfritt.

Det er ikke helt klart hva som betegnes som spionvare og hva som faller utenfor. Antivirus-selskapet Symantec ble saksøkt i august for å betegne Spyware Nuker av TrekEight som "adware". Noen betegner programvare som spionvare bare når de lagrer informasjon om surfingen din for å bruke det i forbindelse med reklame. For andre er det nok at serveren kontaktes direkte for reklamen, uten at informasjon lagres.

Ifølge CA leverer Kazaa uten tvil spionvare. Men toppmann Simon Perry forklarer at selskapet heller snakker om "pests" (pest og plage) som samlebegrep for programvare som oppleves som plagsomt av de fleste. Det er rundt 30 programmer som CA legger under dette begrepet.