Alt du lurer på om Windows 7

Alt du lurer på om Windows 7

Microsoft Norge greier ut og gjør rede for Windows 7.

I går var Microsoft Norge innom Computerworlds lokaler for å fortelle om Windows 7. Isabella Alveberg, Rune Zakariassen, Erik Lae Solberg og Nina Gopinder Pannu møtte opp.

Zakariassen vil gjerne trekke frem tre bedriftsrelevante ting i Windows 7: Direct Access, App Locker og Bit Locker.

- «Direct Access» ligner på «Home Group» som vanlige hjemmebrukere kan bruke for å få tilgang til filer på sin hjemme-maskin over internet. Med «Direct Access» får du tilgang til bedriftens nettverk selv om du befinner deg på utsiden, uten bruk av VPN, sier Zakariassen.

Det opprettes en toveis kommunikasjon som utnytter ipv6-tunneller, som ikke bare gjør at brukeren kan få tilgang til filer på bedriftens systemer, men også at bedriftens systemer får snakket med brukerens pc og dermed kan oppdatere med lappesaker og rulle ut nye applikasjoner.

- Det er en veldig effektiv måte for forvaltning.

App og Bit Locker

I tillegg skal administrator kunne bestemme hva brukerne skal ha tilgang på når de kobler seg opp utenfra.

Nummer to på Zakariassens liste, App Locker, er kort fortalt en regelliste over hvilke programmer som kan kjøres og ikke kjøres i bedriften. Her kan man spesifisere alt fra programvare fra en viss leverandør helt ned på konkrete versjoner som skal tillates eller nektes kjørt.

Bit Locker er kryptering, for eksempel av minnepinner. Den skal fungere sømløst på Windows 7, men på Windows Vista og XP må du bruke et medfølgende program og taste inn en pinkode eller et passord for å få tilgang til filene på pinnen.

Dokumentlåsing via Live

Ellers kan det være nyttig å vite for bedrifter at de kan låse dokumenter via Documents Rights Managment som vanlige brukere utenfor bedriften kan lese via Live Id. Dette er sikrere enn å sende ut nøkkelsett, fordi dokumentet blir knyttet til en konkret Live-konto.

I tillegg nevner Zakariassen at Appliaction Compability Toolkit (ACT) kan være kjekt for bedrifter å vite om.

- Det er laget slik at bedrifter, it-administratorer og ikke minst uviklere kan gjøre programmer kompatible for Windows Vista og Windows 7 uten å endre i koden.

Verktøyet fungerer slik at det lager en manifestfil som følger med applikasjonen som kan gi Windows informasjonen systemet trenger for å emulere tidligere versjoner.

- Egentlig burde jo utviklerne programmere om applikasjonen sin, men det er mange bedrifter som har kjøpt fagapplikasjoner for mangfoldige penger som ikke har råd til å oppgradere av økonomiske hensyn. Da kan de for eksempel bruke ACT. Vi bruker det selv internt, sier Zakaraiassen.

Computerworld bombarderer Microsoft med hauger av konkrete spørsmål. Les videre på neste side!