Alt du trenger å vite om CES

Alt du trenger å vite om CES

Biler, ekstra høyoppløselig, følsomt og litt sjokolade: Årets CES-messe handler om langt mer enn konsumenter.

Kampen om digitale dingser handler ikke bare om hva du skal se og snakke i. Hva du skal ha på deg og hva du skal kjøre spiller en sterk rolle.

Følger den minste svettedråpe

Moderne mobile dingser inneholder et sett med sensorer, fra gps og bevegelsessensorer til foto og lyd. Nye nærkommunikasjonsstandarder som NFC betyr også at de kan kommuniserer med høyttaler og hodesett, men også med pulskontroller, smartklokker og andre funksjonsovervåkere.

Dette innebærer at flere aktører kommer med et vell av løsninger som skal understøtte helse og treningstrender. At Samsung i fjor vår kom med en mobiltelefon der personvekt var standard ekstrautstyr var bare starten.

Her er det tilbud om bærbare dingser som kan følge med på solmengden huden din du får, om ganglaget er rett slik at leddene ikke feilbelastes eller om barna dine går rett fram og tilbake til skolen.

Fra aktører som LG og Sony kommer universalsensorer som ikke bare samler men også logger funksjoner. Slik er det mulig å hente ut tidsstudier fra sensorer som overvåker funksjoner og aktivitet.

Vi finner ingen dingser som er tiltenkt leger som plutselig må håndtere overorienterte oversensitive pasienter med komplekse kroppsfunkjsonslogger. Det betyr ikke at de er fraværende andre steder enn på nyhetstjenestene.

Hvem vil ha slikt?

Diskusjonen som har dukket opp, er om dette bare er en hype, eller om det er snakk om en varig trend med «wearables» som slike sensorinnsamlere kalles. Treningsinteresserte har i flere år brukt ulike sensorer og app-er for å effektivisere trening, men introduksjon av smartklokker i fjor har ikke vært noen umiddelbar suksess.

- Dette er året der produsentene hiver ut flere mulige produkter i markedsdammen for å se hva som napper. De er nødt til å endre tankesettet hos forbrukerne fra «Det var artig, men ikke verdt 2000 kroner» til «Uansett, en slik må jeg bare ha!», sier Carolina Milanesi i Kantor World Panel.

Smarte innsamlere kjører Android

I mobilitetsfeltet kommer det en serie med nye mobiler, mange av dem er kjernen i kommunikasjon med biler og personsensorer. Men også nettbrett, hybrider og ultrabærbare er ekstremt synlig i annonseringene fra Las Vegas.

Android ser ut til å befeste seg som det store dingse-os-et i Las Vegas. I tillegg til å være størst i smarttelefoner og nettbrett, er de også klare på hybrider og pc-er. I det siste tilfellet som supplement i PC Plus-konseptet. Dette konseptet innebærer at Windows og Android er forhåndsinstallert på pc-en. Brukeren kan velge Android for app-utvalget, og Windows når noe faktisk skal gjøres.

Din første robot: Bilen?

Moderne biler kommer til å bli et sted der ingen går for å slippe unna. Dingser som skal gi underholdning og kommunikasjon blir mer sentralt. For eksempel annonserer både Audi og GM at 4G/LTE skal inn som kommunikasjonsnettverk i alle biler.

Dette handler ikke bare om at nettskyen vil være en tjenesteleverandør av innhold og posisjonsinformasjon til bilen. Det vil også innebære at biler blir smarte i den forstand at de kan være orientert om alle forhold i, rundt og på vei mot bestemmelsesstedet.

Dette kan innebære ikke bare at føreren vil være orientert om alle muligheter og hindringer, men også at bilen selv vil kunne ta over kontrollen for å hindre eller redusere følgene av en ulykke.

- En moderne bil kan være den første roboten mennesker flest stifter personlig erfaring med i vår levetid, sa Thilo Koslowski i Gartner Group under et foredrag i Las Vegas.

Det er også flere heftige annonseringer knyttet til solcelledrevne biler . Det er neppe noe som vil komme til Norge i stort omfang på en god stund.

Ikke helt i vinkel

Når det kommer til å se, er det buing og ekstremt høyoppløst. Buing i betydningen buet skjerm, både Samsung og LG viser fram tv-skjermer som er svakt buet for bedre bildevisning. Og selvsagt kommer det mobiler med samme gimmick.

Enda høyere skjermoppløsning ligger i 4K-uttrykket. Høyoppløselig «HD» på 1920 x 1080 er bare småtterier når vi går til 3840 x 2160-punkter.

På den andre siden drar Sony det et stykke lenger og nyttig. De introduserer den første projektoren med 4K. De kommer også med opptaksutstyr, redigering og publisering av 4K-innhold i noe de hevder er et sammenhengende økosystem for 4K-innhold.

Smartskjerm eller pc-skjerm

Lenovo er også inne på noe når de kommer med sin nye 4K-skjerm for arbeidspulte n. Med 28 tommer og en oppløsning på 3840 x 2160 er det 8 millioner punkter på et ikke avskrekkende stort område. Det skulle borge for at analysene av store regneark går lettere når alt kan samles på et sted.

Enda bedre er det at den kommer i to varianter, den ene er en skjerm som støtter de fleste skjermgrensesnitt fra HDMI til HML. Den andre varianten støtter fingertrykking, og har innebygd en Nvidia Tegra-brikke med kapasitet til å kjøre Android 4.3. Dermed kan den stå aleine som enkel smartskjerm, eller koples til en pc via usb.

Produksjon av 4K-innhold betyr også nye kamera. Dette kommer ikke til å bli rimelig, prisene ser ut til å være rundt 2 000 dollar, rundt 15 000 her hjemme. Oppsiden er at det første 4K-tv-skjermene under 800 dollar også er vist fram - det skulle tilsi at startprisen blir på rundt 7 000 kroner i Norge.

Skriv ut desserten

En siste trend som fortjener litt oppmerksomhet er 3D-skrivere. BBC World Service melder at enklere bruk og flere materialer å skrive ut i skal gi gjennomslag. For eksempel skal utskrifter i sjokolade og sukker gi mer alminnelig appell.