Alt for LG

Alt for LG

Han er en av tre toppsjefer i LG som ikke er koreansk. Bjørn Ove Drabløs har fått asiatiske jobbvaner.

- Målet er å bli nummer én. Vi har nettopp startet på reisen, og jeg tror vi skal klare det. Kanskje tar det noen år, men vi har alle muligheter.

Bjørn Ove Drabløs sitter på møterommet i femte etasje på Lokket. Lysakerlokket har blitt et teknologisk koblingspunkt mellom Fornebu og Oslo. Microsoft og Oracle ligger på hver side av LG. Apple et steinkast unna. LG kompletterer bildet.

Produsenten av alt fra oppvaskmaskiner, luftkjøling, tv-er og mobiltelefoner har kastet seg inn i kampen om markedsandelene i it-bransjen. Som en viking er Bjørn Ove Drabløs satt til å lede det asiatiske toktet i Norden. Lys i luggen. Blå øyne. Lyseblå merkantil skjorte med to knapper åpne. Med sørkoreansk teknologi i ryggen satser han på rent bord. Han har i hvert fall hvitevarene som trengs for å skylle inn over markedet.

- Vi har hatt bra vekst på hvitevare. Nå står it-markedet for tur. Det er mange utfordringer. Det er ikke mange salgsområder med vekst. Innovasjon er nøkkelen til suksess. Vi har mange lanseringer fremover, og gleder oss til høsten.

En av de første "blekansiktene"

Det er tre år siden Bjørn Ove Drabløs startet i LG. Tre år siden han kom gjennom nåløyet. Det er ikke uvanlig at asiatiske globale selskaper ansetter sine egne landsmenn i ledende stillinger. Da Drabløs fikk jobben var det ingen toppledere i konsernet som ikke var fra Sør-Korea. Drabløs var et av de første blekansiktene blant asiatiske tigre.

- LG hadde etablert en global ledersatsing for å hente inn lokale ledere. De ansatte 15-20 personer globalt. Det var en interessant erfaring.

Bare 5-6 fikk tilbud om jobb. Halvparten overlevde ikke første året. Drabløs var en av dem som klarte det, og en av ytterst få europeere i ledelsen i en bedrift med 70.000 ansatte.

- Hvorfor ønsket LG lokal ledelse?

- De ville komme nærmere markedet. Det er som slagordet til Coca Cola: Think global. Act local. Fordelen er at man henter inn mennesker som forstår den lokale kulturen. Ulempen er at det er lengre vei til ledelsen.

- Hvordan da?

- I Asia betyr relasjoner langt mer enn i Norge. I Norge får du lett tillit, men samtidig er det lett å miste den. I Asia bygges tillit over tid, men det skal mer til for å miste den. Det er fordeler og ulemper med begge modellene.

Relasjoner viktigere i Asia

Kanskje er det et paradoks. Teknologien som LG og andre skal selge bidrar til nye former for kommunikasjon. Vi er mer mobile. Vi kan kommunisere elektronisk. Men all verdens teknologi kan ikke helt erstatte møter mellom mennesker. Ikke minst i LG. I Asia er relasjoner viktigere enn i Norge, både til selskapet man jobber i og til ledelsen.

- Det er veldig annerledes. Det er top down, med voldsom respekt for sjefen, og særlig de eldre. I Norden er vi veldig konsensusdrevet, noe som har sterke sosiale og politiske røtter. Det er også en stor forventning til detaljkunnskap i Asia. Du skal ikke bare kunne lede, men du skal kunne detaljer om selskapet, både tall og produkt. Selskapet er som en del av familien.

- Hvordan da?

- Man har en ekstrem lojalitet til selskapet. Hvis en jobb i Norge er som en forlovelse er man i Sør-Korea godt gift. Det er en lojalitet og stolthet som er uvanlig i Norge. Samtidig gir det en voldsom arbeidsmoral. Uansett hvor stor oppoverbakken er så kjører man på. Man gir seg aldri. Vi har litt å lære der.

Så når norske ledere tar fem ukers sommerferie er det liten forståelse på den andre siden av kloden, uansett om det er i USA eller Asia.

- Å ta fem ukers ferie for en leder er utenkelig.

- Også for deg?

- Nja. Jeg skal ta to uker. Jeg har dårlig samvittighet for de koreanske kollegaene. De tar en uke ferie i løpet av året. Samtidig er det viktig for de ansatte i Norge og Sverige å se at sjefen tar ferie. Det kan være vanskelig å finne en balanse.